Milletvekili yemini, yemin sayılır mı?

Salı günü TBMM 26. Dönem milletvekilleri yemin ettiler. Daha doğrusu yemin metnini okudular.  12 Eylül darbe anayasasının hemen her yönüyle tadile muhtaç yemin metnini okudular. Anayasanın yemin metnini...

Salı günü TBMM 26. Dönem milletvekilleri yemin ettiler. Daha doğrusu yemin metnini okudular. 

12 Eylül darbe anayasasının hemen her yönüyle tadile muhtaç yemin metnini okudular.

Anayasanın yemin metnini içeren 81. Maddesini şöyle sesli olarak bir kez okuyun ya da çocuğunuza okutun, güzel Türkçe açısından sınıfta kalan bir metin olduğunu hemen göreceksiniz.

Dil açısından berbat bir metin.

Muhteva olarak da 12 Eylül darbe anayasasının ruhunu yansıtan, dayatmacı, farklı kimlikleri dışlayıcı, kendi içinde de çelişkili bir metin.

***

Nitekim vekillerden biri yemin metnine sadece üç harf eklediği için yemini tartışılır oldu. Türk milleti yerine Türkiye milleti dedi. Çünkü vekil Türk değil Kürt idi. Türkiye milleti diyerek yemin metnini kendince kucaklayıcı hale getirdi.

Daha da mühimi bu metni tartışmaya açmış oldu. Bence iyi de etti.

***

Demokrasi evrenseldir, resmi ideoloji dayatmaz.

Bizdeki yemin metni ise demokrasi ile Atatürk ilke ve inkılaplarına aynı cümle içinde yer vererek hem tutarsızlık hem de çelişki içermektedir.

Hem adalet hem insan hak ve hürriyetlerinden bahsedip hem de yemini büyük Türk milletine bağlayınca tabii ki Türk kökenli olmayanlar adaletsiz olduğu düşüncesine kapılarak hak ve hürriyetinin kısıtlandığını düşünerek tepki gösterecektir. Göstermese bile bu metni kerhen okuyacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 417 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.326 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 479 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 329 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar