MHP’nin şartları ve koalisyon ihtimali

Öyle  görülüyor ki cumhurbaşkanı meclis başkanının seçilmesini beklemeden 24 Haziran Salı günü AK Parti Genel Başkanını hükümet kurmakla görevlendirecek.  Acele etmesinde bence de fayda...

Öyle  görülüyor ki cumhurbaşkanı meclis başkanının seçilmesini beklemeden 24 Haziran Salı günü AK Parti Genel Başkanını hükümet kurmakla görevlendirecek. 

Acele etmesinde bence de fayda var.

Türkiye’de  şu anda bir krizin eşiğindeymişiz  gibi bir rüzgar esiyor.

Bu rüzgar tabii ki parlamenter sistemin sorunlu yönünden kaynaklanıyor. Hiçbir parti tek başına iktidar olacak sayıyı yakalayamayınca parlamenter sistemde hükümet kurma işi zorlaşıyor.

Hele de koalisyon kültürü gelişmemişse sistem tıkanabiliyor.

Geçmiş koalisyonların olumsuz sonuçları da hatırlanınca kamuoyu telaşa kapılıyor.

***

Eh anayasa cumhurbaşkanı herhangi bir milletvekiline görev verir diyorsa da teamüller en büyük partinin genel başkanına verilmesi yönünde oluştuğu için ilk tur AK Parti Genel başkanının görevlendirilmesiyle başlayacak.

Gerçi bu teamülü  Demirel Aralık 1998 de hükümet kurma görevini Muğla Milletvekili  Yalım Erez’e vererek bozmuştu. Çiller de  Ecevit’in azınlık hükümetine destek vereceğini söyleyerek oynanan oyunu bozmuştu da 1999 seçimlerine azınlık hükümetiyle girmiştik.

Tarih tekerrür eder mi henüz  belli değil. Lakin parlamentodaki dağılım ve partilerin tutumu zor bir süreçten geçeceğimizin işaretlerini veriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 417 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.326 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 479 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 328 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar