MHP iktidara ortak mı oluyor?

Seçim bitti kavga bitmedi. Her seçim sonrasında olduğu gibi hem partiler arasında hem de partiler içinde yeni tartışmalar baş gösterdi.  Partiler içindeki tartışmalar daha...

Seçim bitti kavga bitmedi. Her seçim sonrasında olduğu gibi hem partiler arasında hem de partiler içinde yeni tartışmalar baş gösterdi. 

Partiler içindeki tartışmalar daha ziyade partilileri ilgilendirdiği için önemli olmakla birlikte partiler arasındaki tartışmalar kadar geneli etkileyici boyutta değil. 

Şimdilik medyaya malzeme boyutunda. 

***

Seçim sonrasında tartışmadan öte, kimi endişe ve kuşkulara sebep olan açıklama ve ifadeler düştü gündeme. 

MHP genel başkan yardımcısının o garip açıklaması ve bir mahkûmun Devlet Bey üzerinden cumhurbaşkanını tehdit eden mektubu özellikle AK Parti tabanına ‘Ne oluyoruz’ dedirtti. 

Gerçi MHP lideri o garip açıklamayı yapan yardımcısını anında görevden alarak bu endişe ve kuşkuları izale etme istikametinde önemli bir adım attı, ancak bununla beraber‘MHP iktidara ortak mı oluyor?’ sorusu canlılığını korudu/koruyor. 

***

Önce şunun altını kalın çizgilerle çizmemiz gerekir ki yeni sistemde iktidar, cumhurbaşkanının yetkisi dâhilindedir. 

Yeni sistemde sert kuvvetler ayrılığı esas olduğu için icra erkinin parlamento ile ilişkisi en alt düzeydedir. Dolayısıyla kabine hiç tanınmayan bilinmeyen siyasi çizgisi bile belli olmayan şahsiyetlerden oluşabilir. 

Önce buna hazır olmalıyız. 

Sürpriz isimlere bakanlık verilebilir. Bu tamamen cumhurbaşkanının yetkisi dâhilindedir. 

***

Peki MHP’li birilerine bakanlık verilebilir mi? 

Seçimdeki desteği göz önünde bulundurulursa -bence verilmemeli ama verilirse- sürpriz olmaz. Tamamen cumhurbaşkanının takdirindedir. 

Ancak özellikle görevden alınan MHP genel başkan yardımcısının o açıklamasından sonra cumhurbaşkanının MHP vesayeti altında olduğu izlenimi bırakacak bir tasarruftan kaçınacağını tahmin ediyorum. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 418 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.328 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 482 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 332 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar