Libya’da Halife güçleniyor!

Arap baharını batılı güçlerin kışa çevirdiği ülkelerden biri bildiğiniz gibi Libya’dır. Petrol zengini bu ülkeye müdahale eden batılı güçler geride...

Arap baharını batılı güçlerin kışa çevirdiği ülkelerden biri bildiğiniz gibi Libya’dır. Petrol zengini bu ülkeye müdahale eden batılı güçler geride bıraktıkları kaosu keyifle seyrediyor olmalılar. 

Çünkü Libya parçalanmış ve problemler yumağı haline gelmiş durumda maalesef.

Öyle ki bizim büyükelçiliğimiz bile kapalı. THY uçuş yapamıyor!

***

Genel manzara ikisi Trablus’ta biri Tobruk’ta üç hükümeti bulunan bir ülke haline geldi Libya.

BM’nin meşru kabul ettiği Trablus’taki Milli Uyum Hükümeti’nin adı var yetkisi ve etkisi yok denecek kadar zayıf. Öyle ki eski başbakanlardan Halife el-Ğuveyl bu hükümetin etkisizliğini bahane ederek parlamentoyu basıp Milli Kurtuluş Hükümeti adı altında üçüncü bir hükümet kurmuş durumda.

Ayrıca Trablus’ta otorite enflasyonu var. Her silahlı grup kendi bağımsızlığını ilan etmiş kendi bölgesinde söz sahibi.

Trablus canibinde can güvenliği kalmamış. Pahalılık almış başını yürümüş. Her gün sekiz saat elektrik kesiliyor. Halk hayatından bıkmış vaziyette. 

***

Ülkenin doğusunda ise Tobruk hükümeti var. Ülkenin bu kesiminde eski general Halife Hafter hakim.

Halife Hafter Libya-Çad savaşında Fransa’ya esir düşmüş, sonra ABD’ye geçmiş orada uzun yıllar yaşamış, ABD vatandaşı olmuş ve ABD’ye çalışan bir general!

Hafter darbeci Sisi’nin de adamı. Sisi bu adama her türlü desteği veriyor.

Halife Hafter asker olmanın verdiği tecrübe ve arkasındaki Mısır ABD desteğiyle kendi bölgesinde ordusunu ve polis teşkilatını kurmuş, güvenliği sağlamış.

***

İlginçtir, ABD diplomatik olarak zahirde Trablus’u, askeri alanda ise fiilen Tobruk’u destekliyor! Bir diğer ilginç nokta ise din istismarcısı D..Ş terör örgütü Libya’da mağlup ola ola Sirte’deki 3. Bölge’ye sıkışmış ve kuşatma altına alınmış. Daha ilginci ise yok edilmek üzereyken D..Ş’in imhasını Fransa’nın engellemiş olmasıdır. Hatta bir denizaltı göndererek D..Ş içindeki bazı unsurları kurtarmış olmasıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 417 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.326 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 479 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 328 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar