Kılıçdaroğlu başkanlık sistemini bilmiyor!

Hemen altını kalın çizgilerle çizerek belirletelim ki, parlamenter sistem de yarı başkanlık sistemi de başkanlık sistemi de demokratik sistemlerdir.  Yeni anayasadan beklentimiz de demokrasi çıtasının...

Hemen altını kalın çizgilerle çizerek belirletelim ki, parlamenter sistem de yarı başkanlık sistemi de başkanlık sistemi de demokratik sistemlerdir. 

Yeni anayasadan beklentimiz de demokrasi çıtasının yükseltilmesidir.

Kılıçdaroğlu’na gelince, önceleri başkanlık sistemini kastederek rejim değişikliğine izin vermeyeceklerini ilan edip kanlı cümleler kurmuştu.

Bu çıkışlarını dinledikçe bende Kılıçdaroğlu’nun başkanlık sistemini bilmediği kanaati oluştu.

***

Çünkü mesele cumhuriyet ve monarşi meselesi değil demokratik düzen içinde en uygun sistemi belirleme meselesidir.

Başkanlık demokratik rejim içindeki sistemlerden biridir.

Bunu rejim değişikliği gibi görüp kanlı tehditler savurmak seviyesi son derece düşük ve bilgiden yoksun bir söylemdir.

***

Bu aralar galiba biriler uyarmış olmalı ki Kılıçdaroğlu ‘ABD modeline federasyon ve senato dışında varız’ açıklaması yaptı. Başbakan olumlu cevap verince de ABD’deki eyalet yapılanmasını hatırlatarak bu kez ‘Türkiye’yi bölmek mi istiyorsunuz?’ diyerek itiraz etti. Kendi teklifini kendisi reddetti.

Evet Kılıçdaroğlu başkanlık sistemini gerçekten bilmiyor.

***

Federasyon başkanlık sisteminin gereklerinden değildir.

ABD başkanlık sisteminden dolayı eyaletlere ayrılmamıştır. Eyaletler zaten vardı, başkanlık onları birleştirdi. Bunu birilerinin Kılıçdaroğlu’na anlatması lazım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 419 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.328 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 483 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 333 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar