İran’ın rahatsızlığı

3 Ocak 2017 tarihinde alarabiya.net Türkiye’nin Rusya ile yakınlaşmasından ve Suriye konusundaki anlaşmasından İran’ın fevkalade rahatsız olduğunu yazmıştı. Haberine de 2...

3 Ocak 2017 tarihinde alarabiya.net Türkiye’nin Rusya ile yakınlaşmasından ve Suriye konusundaki anlaşmasından İran’ın fevkalade rahatsız olduğunu yazmıştı.

Haberine de 2 Ocak tarihli Siyasetruz isimli İran gazetesini kaynak göstermişti.

Habere göre gazete Suriye’de İran’ın devre dışı bırakıldığına dikkat çekiyor, İran’ın bölgedeki ağırlığına rağmen görmezden gelindiğini sorguluyor ve Türkiye’nin ısrarıyla anlaşma metine sokulan yabancı güçlerin Suriye’den çıkması şartından duyduğu rahatsızlığı dile getiriyordu.

Dün Anadolu Ajansı’nın dışişlerinden bir yetkiliye dayandırdığı ‘Türkiye-Rusya yakınlaşması İran’ı rahatsız etti’ haberi de aynı doğrultudaydı.

***

Kabul etmemiz gerekir kiİran binlerce yıllık geleneğe sahip bölgenin en güçlü devletlerinden biridir.

Kasr-ı Şirin’den beri çok ciddi problemler yaşanmasa da İran, Osmanlı’dan buyana Türkiye ile gizli bir rekabet halindedir.

Suriye, Irak ve Yemen politikaları sebebiyle İslam dünyasındaki Sünni kökenli taraftarlarını büyük ölçüde yitirse de İran, kendi zaviyesinden başarılı bir politika gütmektedir.

Neticede Arap yarımadasını kuşatarak nüfuzunu hissettirmektedir.

***

Ancak Suriye ve Irak konusunda İran, yayılmacı politikalarının önüne set çektiği için Türkiye’den son derece rahatsızdır.

Köklü devlet geleneği sebebiyle bunu devlet ricalinin ağzından duyurmazlar. 

Devlet ricali genelde Türkiye ile ilgili olumlu mesajlar verirler.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 419 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.328 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 483 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 333 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar