İftar şovlara hayır!

Bugün Ramazan ayının ilk günü. Allah oruç tutanları ibadetini kabul buyursun. Tutamayanlara da tutabilecekleri sıhhat ve afiyet versin. Bu ibadetin ehemmiyeti hakkında gazetelerimizin Ramazan sayfaları yeterli bilgi veriyor. Burada...

Bugün Ramazan ayının ilk günü. Allah oruç tutanları ibadetini kabul buyursun. Tutamayanlara da tutabilecekleri sıhhat ve afiyet versin.

Bu ibadetin ehemmiyeti hakkında gazetelerimizin Ramazan sayfaları yeterli bilgi veriyor.

Burada malumatfuruşluk yapmak istemem.

Ben biraz sosyal boyutuna temas etmek isterim.

***

Refah Partili belediye başkanlarının seçildikleri günden buyana Ramazan etkinliklerinde gözle görülür bir gelişme ve kaliteye şahit oluyoruz. O geleneği şimdi AK Partili belediyeler sürdürüyor. Hatta bazı CHP’li belediyelerin de benzer etkinlikler düzenlediğini görüyoruz.

İftar çadırlarıyla ve gıda kumanyalarıyla başlayan etkinlikler bugün fukarayı rencide etmeden, gözetleyen daha medeni boyutlara ulaştı.

Ramazan vesilesiyle düzenlenen kültürel etkinlikler ise her türlü takdirin üzerinde.

Ramazan ayında -özellikle belediyelerimizin- etkinliklerinin İslam tarihinde eşinin benzerinin olmadığı bir düzeye yükseldiğini düşünüyorum.

Ben nerede eski Ramazanlar demiyorum. Yeni Ramazanlar daha Müslümanca ve daha kaliteli olarak geçiyor.

TV kanallarının birbirleriyle rekabet edercesine hazırladıkları iftar ve sahur programları ise ayrı bir güzellik..

***

Fakat etkinliklere verilen sınırsız ve ölçüsüz önem maalesef ibadeti gölgede bırakır hale geldi.

İşte bu noktada bazı uyarılarda bulunmak istiyorum.

Birincisi bu etkinlikler düzenlenirken etkinlik eksenli değil ibadet eksenli olmalı.

İbadet ayını eğlence ayına döndürmemeliyiz.

İftar programlarının çoğu akşam namazının ihmaliyle sonuçlanacak kadar yemek ve eğlence eksenli icra ediliyor. Bu uygulama Ramazan ayının ruhuna uygun bir uygulama olamaz.

***

Mesela Sultanahmet Camii çevresi Ramazan ayında muhteşem bir fuara dönüşüyor. Bu güzel, çok güzel bir şey. Ama akşam namazında cami bomboş kalıyor. Yatsı ve teravihte cami çevresinde camiyi on kez dolduracak kalabalık olmasına rağmen caminin yarısı boş kalıyor.

İşte bu durum ibadet ayı olan Ramazanın ruhuna taban tabana zıt.

O kalabalığın imanından şüphem yok. Ama onları camiye yönlendirmeyen yetkililerin -etkinlik düzenleyenlerin- organizasyonunun eksik olduğundan eminim.

Aynı şeyi çevresinde etkinlik düzenlenen diğer camilerimiz için de söylemek mümkün.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 418 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.328 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 481 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 332 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar