Fas seçimlerinin galibi de AKP oldu!

7 Ekim 2016 Cuma günü Fas’ta genel seçim vardı. Sonuçlarına geçmeden önce kısa bilgi verelim. Fas krallıkta yönetilen bir ülke. “Fas’taki krallık sistemi anayasal, demokratik ve sosyal bir...

7 Ekim 2016 Cuma günü Fas’ta genel seçim vardı. Sonuçlarına geçmeden önce kısa bilgi verelim.

Fas krallıkta yönetilen bir ülke. “Fas’taki krallık sistemi anayasal, demokratik ve sosyal bir sistemdir.”(Anayasa 1. md)

Fas’ta parlamento, Temsilciler Meclisi (meclisü nnüvvab) ve Senato (meclisulmüsteşarin) olmak üzere iki kuruldan oluşuyor.

***

395 üyeli Temsilciler Meclisi 5 yıllığına halk tarafından seçiliyor.

305 üye halk tarafından, 90 üye ise ulusal kontenjan listesinden seçiliyor. Anayasa gereği kontenjan listesinin üçte ikisi yani 60 üyesi kadınlardan, geriye kalan 30 üye de 40 yaşın altındaki erkeklerden oluşuyor.

Senato ise yerel cemaat ve oda temsilcileri tarafından 9 yıllığına seçiliyor, üçte biri her üç senede bir yenileniyor.

Fas anayasasına göre, parlamenterlerin kürsü dokunulmazlığı var. Ancak üç alan hariç. Krallık sistemi aleyhine konuşmak, krala saygısızlık etmek ve İslam dini aleyhinde konuşmak dokunulmazlık kapsamının dışında!

***

Fas’ta 30 siyasi parti var. Ancak sandıkta dokuz parti yarışıyor.

Dindarların desteklediği İslami çizgideki Adalet ve Kalkınma Partisi(AKP), kralın desteklediği liberal eğilimli Asalet ve Çağdaşlık Partisi(AÇP), muhafazakar eğilimli, sol ile ittifaklar kuran ülkenin en eski partisi İstiklal Partisi ve diğerleri.

2011 Arap baharı ekseninde ilk etkilenen ülkelerden biri Fas oldu. Yürüyüşler, mitingler ve gösteriler başladı. Kral bu krizi yönetmeyi bildi ve kaosun önüne geçecek reformlar yaparak halkın gazını aldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 419 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.328 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 483 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 333 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar