Cumhurbaşkanlığı mı başkanlık mı?

Sayın Bahçeli, AK Parti’nin MHP’ye verdiği başkanlık sistemini öngören taslakta cumhurbaşkanı yazılı olduğunu açıkladıktan sonra yeni bir tartışma konusu...

Sayın BahçeliAK Parti’nin MHP’ye verdiği başkanlık sistemini öngören taslakta cumhurbaşkanı yazılı olduğunu açıkladıktan sonra yeni bir tartışma konusu açıldı.

Başkan mı, cumhurbaşkanı mı?

Oysa sistem başkanlık olunca seçilmişinisminin hiçbir önemi yok.

Önemli olan isim değil misyon.

Başbakanlık ve hükümet yetkileribaştaki seçilmişe veriliyorsa o sistemin adı başkanlıktır. Baştaki seçilmişin adı ha başkan olmuş ha reis olmuş ha cumhurbaşkanı hiç fark etmez.

Siz aracın direksiyonuna geçmiş olan kimseye ister sürücü deyin ister şoför deyin isterse kaptan hiç fark etmez.

***

Bakıyorum ciddi ciddi isim üzerinde tartışılıyor.

Oysa isim değil önemli olaniçeriktir. İçerik de açıklanmış değil. MHP’ye verilen taslaktan dışarıya sızan tek şey başkan yerine cumhurbaşkanı isminin yazılmış olması.

Daha önce AK Parti kurmaylarının deklare ettiği birkaç özellik daha var.

Mesela üniter yapılı ve tek parlamentolu bir başkanlık sistemi var.

Birilerinin tenkit etmek için yarıştığı Türk tipi başkanlığın ana hatları da bunlar aslında. Ötesi teferruat.

***

Başkanlık sistemi denince hemen aklaABD’deki eyalet sistemi ve çift meclis (temsilciler meclisi ve senato) sistemi geliyor.

Buradan hareketle başkanlık sisteminin ülkeyi böleceği endişesini taşıyanlar var haklı olarak.

Oysa eyalet, başkanlık sisteminin olmazsa olmazı değildir. Eyalet sadece başkanlık sisteminde yoktur. Almanya’da olduğu gibi parlamenter sistemlerde de eyalet vardır/olabilir.

Bununla birlikte AK Parti eyalet sistemi olmaksızın üniter yapıyı muhafaza eden bir başkanlık sistemi öngördüğünü açıklamıştır.

HDP’nin başkanlığa karşı çıkmasının temelinde de üniter yapının korunması vardır!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 419 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.328 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 483 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 333 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar