Bu ucubeyle buraya kadar

1982 Anayasası bir ucubeydi. Yapılan 17 değişikliğe rağmen bu vasfını yitirmiş değil. Darbe anayasasıydı. Darbecilere göre hazırlanmıştı. Sözde sistem parlamenterdi ama cumhurbaşkanına verilen...

1982 Anayasası bir ucubeydi. Yapılan 17 değişikliğe rağmen bu vasfını yitirmiş değil. Darbe anayasasıydı. Darbecilere göre hazırlanmıştı.

Sözde sistem parlamenterdi ama cumhurbaşkanına verilen yetkiler sistemi yarı başkanlığa yaklaştırıyordu.

Ama hukuken yarı başkanlık da denemiyordu.

Ne tam parlamenter ne de yarı başkanlık.

Ucube.

***

2007’de cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören değişiklik ile sistem yarı başkanlığa daha yakın bir hal aldı.

Yarı başkanlık sisteminde eğer cumhurbaşkanı ile hükümet aynı partiden ise sistem başkanlık sistemine daha yakın hale geliyor. Uyum içinde icraatlar yapılıyor.

Eğer hükümet başka bir partinin elindeyse bu kez de yarı başkanlık parlamenter sisteme daha yakın oluyor ve parlamenter sistemin sıkıntıları baş gösteriyor.

Halen iktidarda AK Parti var, cumhurbaşkanı da bu partiden seçildi, dolayısıyla bizim sistemimiz şu anda fiilen başkanlığa yakın yarı başkanlık sistemidir.

Tabii hukuki alt yapısı olmadığı için de geçen haftalarda yaşanan tartışmalar baş gösteriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmana gelen semtler! 28 Mayıs 2023 | 1.859 Okunma Rehaveti de yenelim Türkiye kazansın! 23 Mayıs 2023 | 417 Okunma Sinan Oğan'a açık mektup! 21 Mayıs 2023 | 1.326 Okunma İkinci turda inşallah! 16 Mayıs 2023 | 479 Okunma Entrikalar, tefrikalar, vesayetler ve hıyanetler! 14 Mayıs 2023 | 328 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar