Fazla çalışmada püf noktalar!

İşçi ve işveren arasında anlaşmazlık konusu olarak gündeme gelen hususlardan birisi de işçilerin fazla çalışmasıyla ilgilidir. Ülkemizde çalışma sürelerinin uzunluğu, haftalık 45...

İşçi ve işveren arasında anlaşmazlık konusu olarak gündeme gelen hususlardan birisi de işçilerin fazla çalışmasıyla ilgilidir. Ülkemizde çalışma sürelerinin uzunluğu, haftalık 45 saatlik çalışmanın çoğu zaman aşılmasını beraberinde getirmektedir. Bazı işletmelerde 45 saati aşan fazla çalışma ücretlerinin ödenmediği görülebilmektedir. Daha sonra gerek yargıda gerekse de müfettiş incelemelerinde ödenmeyen fazla çalışmalarla ilgili işverenler sorun yaşayabilmekte ve önemli miktarlarda ödeme yapmak zorunda kalabilmektedirler.

İş Kanunu'nda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırk beş saati aşan çalışmalar fazla çalışma ve haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırk beş saatin altında belirlendiği durumlarda ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırk beş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışma olarak adlandırılmaktadır.

***
Fazla çalışmada onay şart!

Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için bir kereliğine iş sözleşmeleriyle veya muvafakatname ile işçinin yazılı onayının alınması gerekiyor. Eski düzenlemede her yılın ocak ayında alınması gereken fazla çalışma onayı kaldırılmış olduğundan iş sözleşmesi veya muvafakatname ile bir defaya mahsus fazla çalışma onayının alınması yeterlidir.

Zorunlu nedenlerle veya olağanüstü durumlarda yapılan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma için bu onay aranmaz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 179 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 149 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 277 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 165 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 267 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar