Mesleki yeterlilik belgesinde teşvik var

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), ulusal yeterlilikler çerçevesinde meslek standartlarının hazırlanması ve mesleklerin belgelendirmesi faaliyetlerini yürütmektedir.Bir mesleği icra edenlerin, hangi bilgi ve becerilere sahip olması gerektiği...

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), ulusal yeterlilikler çerçevesinde meslek standartlarının hazırlanması ve mesleklerin belgelendirmesi faaliyetlerini yürütmektedir.

Bir mesleği icra edenlerin, hangi bilgi ve becerilere sahip olması gerektiği ve o mesleğin hangi tehlikelere maruz kaldığı MYK tarafından kabul edilen meslek standartları ile birlikte belirlenmektedir. Bu anlamda çalışma hayatının düzenlenmesinde tek yetkili kurum olan MYK faaliyetleri, günümüzde karmaşık hale gelmiş meslek yapılarının düzenlenmesi ve belgelendirmesi açısından önem arz etmektedir.

MYK’nın çalışma hayatından en önemli faaliyetlerinden alanını mesleki yeterlilik belgesi zorunluğu oluşturmaktadır. Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından çıkarılan tebliğlerde belirtilen, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan meslekler için geçerlidir. İşverenlerin, bu mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi olmaksızın personel çalıştırmaları mümkün olmadığı gibi aksi halinde idari yaptırım uygulanmaktadır. Henüz ÇSGB tarafından üç tebliğ çıkarılmış ve toplam 81 meslekte mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilmiştir. Bu meslekler MYK internet adresinde yer almaktadır.

Çalışma hayatına henüz nüfuz eden Mesleki Yeterlilik Kurumu faaliyetleri hakkında bilinmesi gereken birkaç önemli vardır. Belge zorunluluğu bulunan mesleklerde çalışanların sınav ve belgelendirme işlemlerine yönlendirilmeden önce bu bilgilere danışılması gerekir.

***
Mesleki eğitim belgesi farklı

Mesleki eğitim belgeleri, mesleki yeterlilik belgesi yerine geçmemektedir. Ustalık belgesi, lise, ön lisans ve lisans diploması haricindeki belgeler mesleki yeterlilik anlamında kabul görmemektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 182 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 150 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 286 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 168 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar