Özel nitelikli kişisel verilerin korunmasına dikkat!

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu bir süredir kurumsal şirketlerin en önemli gündem maddelerinden birisini oluşturuyor. Kişisel veriler gerçek kişilerle ilgili olup belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her...

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu bir süredir kurumsal şirketlerin en önemli gündem maddelerinden birisini oluşturuyor. Kişisel veriler gerçek kişilerle ilgili olup belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgiyi ifade etmektedir. Her türlü bilginin yanında bir de özel nitelikli kişisel veriler vardır, diğer kişisel verilerden farklı olarak korunmaktadır.

***
Özel nitelikli kişisel veriler

6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nda özel nitelikteki veriler kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili veriler ile biyometrik ve genetik veriler olarak sayılmaktadır.

Genel kural olarak özel nitelikli kişisel verilerin, ilgilinin açık rızası olmaksızın işlenmesi yasaktır. Özel nitelikteki veriler arasında sağlık ve cinsel hayat dışındaki kişisel veriler, sadece kanunlarda öngörülen bazı durumlarda ilgili kişinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.
Sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

***

Alınması gereken tedbirler

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Doğru Zaman, Doğru Adam, “Recep Tayyip Erdoğan” 19 Mayıs 2023 | 182 Okunma Hamile ve emziren kadınların çalışma koşulları 09 Mayıs 2023 | 150 Okunma Bedava peynir fare kapanında olur 05 Mayıs 2023 | 286 Okunma Türkiye Yüzyılı için doğru adımlar 02 Mayıs 2023 | 168 Okunma Bu sıradan bir seçim değildir! 28 Nisan 2023 | 269 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar