Kur'an ve ilim

926. Hafta Seminerimizden KUR’AN VE İLİM çalışmalarımız devam ediyor… Bu hafta 926. seminerimizi yaptık… Kehf Sûresi çalışmamızın 8’inci haftasında, 23-26. ayetlerdeyiz… 23. ayette...

926. Hafta Seminerimizden

KUR’AN VE İLİM çalışmalarımız devam ediyor… Bu hafta 926. seminerimizi yaptık… Kehf Sûresi çalışmamızın 8’inci haftasında, 23-26. ayetlerdeyiz… 23. ayette şöyle buyuruluyor: “Ve bunu ben yarın yapacağım demeyesin.” Pazar yazısı niyetine, istifade edeceğiniz yorumlarımızı kısmen aktarıyorum.

‘Onlardan herhangi birinden fetva isteme. İcma ettikleri hususlarda açık delilin yoksa icmalarında kuşkuya düşme. Müsbet ilmin verilerini kabul et. İçtihatlarına ise asla uyma.

Her topluluk kendi içtihat ve icmaları içinde yaşar. Müsbet ilmin verilerinden şüphe edilmeyecektir. Başkalarının içtihatlarına göre amel edilmeyecek, herkes kendi içtihatlarıyla hareket edecektir. Bilmediklerini bilenlere sorabilirsin.

Anayasa Ek Maddesi (“Adil Düzene Göre İnsanlık Anayasası” içindir.)

Madde x) Herkesin şeriatı kendi içtihatlarıdır. İçtihatlarda çelişkiler olmamalıdır. Doğa kanunlarına aykırı olmamalıdır. İcmalara aykırı olmamalıdır. Başkalarına zararlı olmamalıdır. Aykırı ise hakemlerce iptal edilir. Kendisi içtihat yapacak durumda değilse, içtihadı ile bucağının en çok âlim olanını tespit eder ve onun içtihatlarına tabi olur. Ocakta o ocağın ilk, bucakta o bucağın orta, ilde o ilin yüksek ehliyetlilerine, ülkede o ülkenin üstün ehliyetlilerine tabi olabilir. Çift vatandaşlık yoktur.

Toplulukta iki türlü kural vardır.

- Kurallardan biri genel kural olup kişilere ve yerlere göre değişmez.

- İkincisi, yere veya zamana göre yapılacak işler vardır. Buna planlama diyoruz.

İçtihat ve icma sistemini anlattıktan sonra şimdi planlamaya geçti.

İnsan gelecek hakkında plan yapacak mıdır?

İnsan gelecekte olacakları planlar ve hayatı ona göre düzenler. Bu mesele Kur’an’da nezr müessesesi ile tanzim edilmiştir.

Mekânda planlama yapılır. Bu planlama artık ancak yargı kararı ile değiştirilebilir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Evet, ‘İSLAMİ NİZAM’ yani ADİL DÜZEN… 11 Şubat 2018 | 305 Okunma Kur'an ve ilim 950'inci seminerinden 04 Şubat 2018 | 208 Okunma Adil Düzen Denemelerine Dünyadan Örnekler - 1 28 Ocak 2018 | 212 Okunma Kur’an ve ilim, şeriat düzeni, tarikat ve detaylar 21 Ocak 2018 | 176 Okunma Nuh Nebi’den kalma mı dediniz… Peki, ya siz! 14 Ocak 2018 | 134 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar