Zeytin Dalı'ndaki Kızılelma

Biz bu ülkede yaşıyoruz. Bu ülkeyi yurdumuz biliyoruz ve ona sahip çıkıyoruz. Ülkemizin de bize sahip çıkacağının güveni içinde bulunuyoruz. Ben ona sahip çıkarsam onun da bana sahip...

Biz bu ülkede yaşıyoruz. Bu ülkeyi yurdumuz biliyoruz ve ona sahip çıkıyoruz. Ülkemizin de bize sahip çıkacağının güveni içinde bulunuyoruz. Ben ona sahip çıkarsam onun da bana sahip çıkacağını biliyorum. Öyleyse benimle ülkem arasında bir görünmez sözleşmenin var bulunduğunu kabul etmiş sayılırım. Bu demektir ki, benim, ülkemden beklentilerim olduğu kadar ülkemin de benden beklentileri olduğunun bilincini taşımam gerektiğini farz edebilirim.

Ülkem... Neresi benim ülkem? Öyleyse sahip çıktığımı söylediğim ülkemin sınırlarını da tayin etme mevkiinde bulunmalıyım. Onun sınırları nerede başlar ve nerede biter? Bu sınırlar illa da bir uluslararası antlaşma ile mi belirlenir yoksa onun sınırlarını da benim bilincim mi belirler?

Bizim geçmişimizde bir Kızılelma ülkümüz vardı. Nedir Kızılelma?

Kızılelma milletin önüne koyduğu bir hedeftir. Bu hedef İslam ıstılahında cihat kavramında ifadesini buluyor. Ama onunla sınırlı değil. Gerçi cihat kavramında da belli sınırlar çizilmez. Cihat yoluyla gerçekleştirilen her fetih yeni bir Kızılelma fikrini doğurur ve Kızılelma her defasında varılan yerin ötesinde yer alır.

Ama hedef yalnızca toprak sınırlarıyla mukayyet değildir. Bir devlet kurma fikri de Kızılelma’dır. Yahut devletin formunu değiştirmek, onu bir formdan bir başka forma taşıma hedefi de bu bağlamda bir Kızılelma sayılır.

Afrin harekâtına katılan Mehmetçik Kızılelma’ya gittiğini söylerken işte tam da bu fikri ifadeye büründürüyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rasim Özdenören 26 Nisan 2021 | 287 Okunma İnsan: Hakim mi hami mi? 22 Nisan 2021 | 255 Okunma İnsan: Yaratılanın en şereflisi 18 Nisan 2021 | 278 Okunma Nefs, irade, oruç ve insan 15 Nisan 2021 | 260 Okunma Camdan kapalı oda 11 Nisan 2021 | 240 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar