Müftülere nikâh kıyma yetkisi

Geçtiğimiz hafta bir yasa değişikliği tasarısı hazırlandı: ‘Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı’.Bu tasarıya göre il ve ilçe...

Geçtiğimiz hafta bir yasa değişikliği tasarısı hazırlandı: ‘Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı’.

Bu tasarıya göre il ve ilçe müftülüklerine resmi nikâh kıyma yetki ve görevi verilmesi öngörülüyor.

Yürürlükteki ‘Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 22/2 maddesi şöyle:

“Evlendirme yetkisi/ (2) Evlendirme memuru; belediye bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur, köylerde muhtardır. Bakanlık, il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, nüfus müdürlüklerine ve dış temsilciliklere evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebilir. Eşlerden birinin yabancı olması halinde evlendirmeye, il ve ilçe belediye evlendirme memurlukları ile nüfus müdürleri yetkilidir.”

İşte şimdi bu maddeyle il ve ilçe müftülüklerinin de ilave edilebilmesi hususunda Bakanlığa bir seçenek veriliyor. İl ve ilçe müftülükleri de bu yetki verildiği takdirde nikâh kıyabilecek.

Evlenme ile ilgili gerek medeni yasada, gerek diğer yasalarda mevcut hükümler, evliliğin başlangıcından nihayetine kadar her safhadaki diğer bütün hükümler (yaş, eşlerin karşılıklı sorumlulukları, miras vb) aynen devam ediyor. Müftü ne yapacak? Diğer şartları haiz olan çiftlerin nikâhını kıyacak ve tescilini sağlayacak. Başka deyişle, belediye memuru her ne yapıyorsa müftü de o işi yapacak!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rasim Özdenören 26 Nisan 2021 | 287 Okunma İnsan: Hakim mi hami mi? 22 Nisan 2021 | 255 Okunma İnsan: Yaratılanın en şereflisi 18 Nisan 2021 | 278 Okunma Nefs, irade, oruç ve insan 15 Nisan 2021 | 260 Okunma Camdan kapalı oda 11 Nisan 2021 | 240 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar