Kirli eller ve ahlâkın çağrısı

Günümüzde, ahlâkın çağrısına uyarak siyaset hayatına talip olduğunu söyleyenlerin, yarın sorumlu mevkilere geldiklerinde şimdiki taleplerini unutmuş olmalarından korkulur.

Yürürlükteki demokrasi ortamında kimileri, muarızlarının veya muhaliflerinin sesini kesmek için elde bulundurmak istediği bir kozları var: onun uygunsuz işleri…

Genel ahlak bir kere böyle bir ilkeye istinat edince şantaj, rüş­vet, soygun, talan, vurgun, emniyeti suiistimal, dolan hem ekonominin hem politika hayatının olağan tutumu haline gelir ve kimsenin kimseden hesap sormaya mecali kalmaz.

Siyaset arenasında bu ahlâkın teorisyeni Machiavelli’dir. Amacın aracı haklı çıkardığını söyleyen bu Orta Çağ düşünürü, ülkesinin o günkü şartları itibariyle belki haklıydı. Fakat Hıristiyan Batı kültürü de böyle bir ahlâk anlayışına teşne olmalıymış ki, bu tutum Batı kültürünün temel ahlâk ilkelerinden biri haline geldi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rasim Özdenören 26 Nisan 2021 | 288 Okunma İnsan: Hakim mi hami mi? 22 Nisan 2021 | 262 Okunma İnsan: Yaratılanın en şereflisi 18 Nisan 2021 | 284 Okunma Nefs, irade, oruç ve insan 15 Nisan 2021 | 271 Okunma Camdan kapalı oda 11 Nisan 2021 | 242 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar