İt dalaşı

Son zamanlarda ABD ile Rusya arasında sürtüşmeler devam ediyor.Kimileri bu sürtüşmeleri acaba yeniden soğuk savaş iklimine mi giriyoruz sorusuyla karşılıyor.Olayın gerçek niteliğini kavrayabilmek için soğuk...

Son zamanlarda ABD ile Rusya arasında sürtüşmeler devam ediyor.

Kimileri bu sürtüşmeleri acaba yeniden soğuk savaş iklimine mi giriyoruz sorusuyla karşılıyor.

Olayın gerçek niteliğini kavrayabilmek için soğuk savaşın ne olduğunu anımsamamız gerekiyor.

Biz, bütün dünyanın ağız birliği halinde soğuk savaştan bahsettiği günlerde bile gerçekte böyle bir savaşın bulunmadığını, durumun it dalaşı kabilinden bir sürtüşme olduğunu söylemeye çalışıyorduk.

Bunun nedenini kavrayabilmek için ABD’nin iç ve dış politikasında yönlendirici iradenin kimin elinde olduğunu bilmek gerekiyor.

ABD’de yönetimin en tepesinde Başkan görünüyor olsa da gerçekte onun yetkileri sınırsız değildir. Ben, Anayasa ile Başkana verilmiş yetkilerden bahsetmiyorum. Pratikte ABD Başkanının fiilen nereye kadar yetki sahibi olduğunu anlatmaya çalışıyorum. ABD Başkanları kuramsal olarak yığınla yetkiyle donatılmıştır. O kadar ki ABD Başkanlarından birine (yanlış aklımda kalmadıysa Lincoln’a) atfedilen bir anekdot var. Bir kabine toplantısında karar oylanmış, çoğunluk Başkana muhalif oy kullanmış, fakat Başkan nihai kararı şöyle açıklamış: “7 evet, 1 hayır; hayırlar galip!”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rasim Özdenören 26 Nisan 2021 | 288 Okunma İnsan: Hakim mi hami mi? 22 Nisan 2021 | 262 Okunma İnsan: Yaratılanın en şereflisi 18 Nisan 2021 | 284 Okunma Nefs, irade, oruç ve insan 15 Nisan 2021 | 271 Okunma Camdan kapalı oda 11 Nisan 2021 | 242 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar