Başkasının malzemesiyle iş görmek

Yakın tarihimizin bize öğrettiği dramatik bir gerçeklik var: kendi sorununu kendin çöz!Bu ilkesöz bireysel ilişkiler düzleminde geçerli olduğu kadar siyasada da geçerli.Hele uluslararası ilişkilerde bu ilkesöz...

Yakın tarihimizin bize öğrettiği dramatik bir gerçeklik var: kendi sorununu kendin çöz!

Bu ilkesöz bireysel ilişkiler düzleminde geçerli olduğu kadar siyasada da geçerli.

Hele uluslararası ilişkilerde bu ilkesöz son kerte önem taşıyor.

Uluslararası ilişkilerde o ulusun kültürel değerlerini tanımayan, bilmeyen birilerinden akıl danışmak yalnızca hüsranla sonuçlanmıyor, aynı zamanda o ulusun zevaline kadar yönelen bir gidişatın önünü açıyor.

Osmanlı Devleti'nin yıkılmasındaki temel etmenlerden biri kendi eksiğini gidermenin reçetesini Batılı fikir adamlarından, Batılı siyaset adamlarından veya diplomatlarından elde etmeye çalışmak olmuştur.

Reşit Paşa'nın Osmanlı Devleti'ni ihya etme sadedinde İngiliz Büyükelçisi Lort Stratford’a danışması ve ondan aldığı fikirleri kuvveden fiile intikal ettirmesi (Tanzimat Fermanı) sonun başlangıcını oluşturmuştur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rasim Özdenören 26 Nisan 2021 | 287 Okunma İnsan: Hakim mi hami mi? 22 Nisan 2021 | 261 Okunma İnsan: Yaratılanın en şereflisi 18 Nisan 2021 | 284 Okunma Nefs, irade, oruç ve insan 15 Nisan 2021 | 270 Okunma Camdan kapalı oda 11 Nisan 2021 | 242 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar