Başçavuşun eşeği ve kös

Kimilerinin sesi ortalığa velvele verebilir. Ama umursanmaz. Niçin? Gürültü çıkarmasına rağmen konuşmanın içi boştur. Bir siyaset adamı için bu, kötü durumların en kötüsü olarak düşünülebilir.

Başçavuşa misafirliğe gelenler bir defasında ufak bir bomba patlaması gürültüsüyle irkilmişler. Telaşlanan konuklar nedir, noluyoruz diye anlamaya çalışırken başçavuş açıklamış: “Merak edecek bir şey yok, bizim eşek yellendi.” demiş. Böylece daha sonraki patlamaları umursamaz olmuşlar.

Şimdi bu tür kurusıkı gürültülerin önemsizliği vurgulanırken “Başçavuşun eşeği” deyimi kullanılır. Veya anlatılanlara kulak vermeyenlerin dikkatini çekmek için: “Başçavuşun eşeği yellenmiyor.” derler.

Bir de kös dinleme deyimi var. Kös mehterin bando takımının büyük davulu... Kösün yanında duranların kulağı bir süre sonra başka sesleri işitmez olur. Bağırılmadıkça konuşulanları işitmez. Bunu ima ile etrafın sözüne kulak tıkayanlara, umursamayanlara “kös dinlemiş” denir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rasim Özdenören 26 Nisan 2021 | 288 Okunma İnsan: Hakim mi hami mi? 22 Nisan 2021 | 262 Okunma İnsan: Yaratılanın en şereflisi 18 Nisan 2021 | 284 Okunma Nefs, irade, oruç ve insan 15 Nisan 2021 | 271 Okunma Camdan kapalı oda 11 Nisan 2021 | 242 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar