Irkçı söylem de ceza görüyor, öyle mi?

Ruşen Çakır’ın paylaşımından öğrendik: Nobel ödüllü bilim adamı James Watson’ın, ırkçı söylemleri yüzünden onursal unvanlarını geri alınmış.Olay şu...

Ruşen Çakır’ın paylaşımından öğrendik: Nobel ödüllü bilim adamı James Watson’ın, ırkçı söylemleri yüzünden onursal unvanlarını geri alınmış.

Olay şu (kısaltarak): “New York Long Island’daki Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL), ırkçı ve cinsiyetçi söylemleriyle tanınan ve öteden beri bilim dünyasında eleştirilen 90 yaşındaki Watson’ı kınayarak onursal unvanlarını geri aldı. / PBS kanalının 2 Ocak’ta yayınladığı ‘Amerikalı Üstatlar: Watson’ı Çözümlemek’ adlı belgeselde, zekâ testleriyle kanıtlandığını öne sürdüğü ırksal farklılıkların varlığına dair tezini tekrar etmiş; CSHL, Watson’ın açıklamalarını ‘ispatlanmamış ve laubali’ olarak nitelemişti. Watson iddialarını ilk kez 2007’de dile getirmiş, daha sonra açıklamaları sebebiyle özür dilemişti. / Watson, 2007 yılında İngiliz Sunday Times gazetesine verdiği bir röportajda ‘Afrika’nın geleceği hakkında karamsar olduğunu’ belirterek ‘Çünkü tüm sosyal politikalarımız zekâlarımızın eşit olduğuna dair temellenmesine rağmen, zekâ testi sonuçları aynı şeyi göstermiyor’ demişti. Watson, tüm insanların eşit olduğunu umduğunu belirtmiş fakat ‘siyah çalışanlarla ilgilenenlerin bunun doğru olmadığını gördüğünü’ ifade etmişti. / 2000 yılındaki bir açık dersinde Watson, kişilerin kiloları ve hırsları ile derilerinin renkleri ve cinsel becerileri hakkında bağlantı olduğunu ifade etmişti: ‘Bu sebeple Latin sevgililer tercih ediyorsunuz. Hiçbir İngilizden sevgili olduğunu duymadınız. İngilizlerden ancak hasta çıkar.’ / Watson ayrıca, 2003’te yayınlanan bir başka belgeselde, aptallığın tedavi edilmesi gereken genetik bir hastalık olduğunu belirtmişti.” (https://medyascope.tv/2019/01/14/nobel-odullu-bilim-insani-james-watson).

Bu adam aslında Batı dünyasının ırkçı temayüllerini kendince bilimsel bir temele oturtmaya çalışmış. Onun tespitleri Batının emperyalist, sömürgeci, ayrımcı, ayrılıkçı telakkisini kendi “pozitif” biliminin yardımıyla nesnel bir kılıfa sokmak istiyor.

Zekâ testlerinde Afrikalı insanın geri zekâlı olduğunu vurgulamakla, aslında sömürgecilik dönemindeki Batı insanından daha insaflı davranmış. Çünkü onlar Afrika kökenli insanları insan saymıyordu. Bu, hiç olmazsa geri de olsa ona bir zekâ izafe etmiş... Ama bu noktada bu geri zekâlı Nobel Ödüllü zatın dikkatten kaçırdığı husus şu: işbu zekâ testlerindeki soruların bir bölümü kişinin kültürel arka planı ile ilgili sorulardan oluşuyor. Örneğin çatal bıçak kullanılan bir yemekte çatalı hangi elinizle tutarsınız sorusuna, Müslümanlar sağ el ile cevabını verse; bu cevap yanlış sayılıyor, çünkü Batı kültürü çatalı sol eliyle kullanıyor...

Bu arada mizah çeşnisiyle okusanız bile şu tespit de ilgi çekici: “Latin sevgililer tercih ediyorsunuz. Hiçbir İngilizden sevgili olduğunu duymadınız. İngilizlerden ancak hasta çıkar.”

Vaktiyle merhum Dr. Emin Acar Hocamız da bu bağlamda farklı bir tespitte bulunuyordu, diyordu ki: “İngiliz kızları Afrika’nın kara derili delikanlılarından hoşlanır. Eğer dünyayı Müslümanlaştırmak istiyorsanız, İngiliz kızlarını bu kara oğlanlarla evlendirin!”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rasim Özdenören 26 Nisan 2021 | 287 Okunma İnsan: Hakim mi hami mi? 22 Nisan 2021 | 255 Okunma İnsan: Yaratılanın en şereflisi 18 Nisan 2021 | 277 Okunma Nefs, irade, oruç ve insan 15 Nisan 2021 | 258 Okunma Camdan kapalı oda 11 Nisan 2021 | 239 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar