Boş konuşmak ya da demagoji

İnsanın temel özelliği konuşmaktır.O, konuşarak meramını anlatır. Konuşanla dinleyen arasında bir ortak dil oluşmuşsa anlaşma sağlanır.Ama konuşanın kelimelerinin dinleyen indinde bir nesnel...

İnsanın temel özelliği konuşmaktır.

O, konuşarak meramını anlatır. Konuşanla dinleyen arasında bir ortak dil oluşmuşsa anlaşma sağlanır.

Ama konuşanın kelimelerinin dinleyen indinde bir nesnel karşılığı bulunmuyorsa, bu durumda onun boş konuştuğunu söyleriz. Tabii bunun tersi de doğrudur. Konuşanın sözlerinin bir nesnel karşılığı vardır, ama bu karşılık dinleyenin zihninde makes bulamamış olabilir.

Dolayısıyla konuşmadan doğan anlam taraflar arasında karşılıklı olarak örtüşüyorsa, orada nesnel bir mutabakatın sözü edilebilir diyoruz.

Yaklaşık iki aydan bu yana seçime katılan bütün partilerin gerek cumhurbaşkanı adayları nezdinde gerek partiler nezdinde yürüttükleri kampanyalarda yurttaşa vaat üzerine vaatler sıralanıyor.

TRT’yi satmaktan tutun, şeker fabrikalarının özelleştirme işleminin iptaline, iş bulamayan öğrenciye iki yıl burs, emekliye yılda iki ikramiye vermeye; makam aracı yerine bisiklet tercihi fantezisine, asgari ücretin daha yüksek bir tabandan belirlenip ödenmesi gerektiğine kadar, daha akla hayale gelmedik vaatler yelpazesi gırla gidiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rasim Özdenören 26 Nisan 2021 | 287 Okunma İnsan: Hakim mi hami mi? 22 Nisan 2021 | 260 Okunma İnsan: Yaratılanın en şereflisi 18 Nisan 2021 | 282 Okunma Nefs, irade, oruç ve insan 15 Nisan 2021 | 266 Okunma Camdan kapalı oda 11 Nisan 2021 | 242 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar