İki kutsi hadis: Dünyayı nasıl seversin!

Kutsi Hadis, Kur’an dışında kalan Allah kelamıdır ve ona izafe edilir, bazen Peygamber’e izafe edildiği de olur. Kur’an ise yalnızca Allah’a izafe edilir. Hadisi Şerif, bizzat Allah Resulü’nün kelamı olarak beyan...

Kutsi Hadis, Kur’an dışında kalan Allah kelamıdır ve ona izafe edilir, bazen Peygamber’e izafe edildiği de olur. Kur’an ise yalnızca Allah’a izafe edilir. Hadisi Şerif, bizzat Allah Resulü’nün kelamı olarak beyan edilirken; Hadisi Kutsi, bundan farklı olarak Allah’ın Resulü tarafından Allah’a izafeten ve onun kelamı olarak nakledilir. (Kaynak: A. Fikri Yavuz, 40 Kudsi Hadis, İst, 1976, ss. 84 ve 87).

Aşağıya iki kutsi hadis alıntılıyorum.

«Ey insanlar! Dünyayı nasıl sevip istiyorsunuz? Çünkü dünya ölümlüdür, nimetleri geçicidir, hayatı son bulucudur; dünyada işlenen günahlar ise bakidir (bunlar ahirette hesaba geçecektir).

Benim katımda, itaatkârlar için hazırlanmış cennetler vardır ki, kapıları sekiz tanedir. Her cennette zaferandan yetmiş bin bahçe var. Her bahçede kâfurdan yapılmış yetmiş bin şehir var. Her şehirde yakuttun yetmiş bin saray var. Her sarayda zebercetten yetmiş bin ev var. Her evde altından yetmiş bin oda var. Her odada yetmiş bin dükkân ve her dükkân üzerinde de amberden yetmiş bin sofra var. Her sofra üzerinde kırmızı altından yetmiş bin tabak var. Her tabak içinde yemek çeşitlerinden yetmiş bin çeşit var.

Her dükkânın içinde de kırmızı altından yetmiş bin divan var. Her divan üzerinde ipekten, dibaçtan, sündüs ve istebraktan yetmiş bin döşek var. Her divan arasında hayat suyundan, sütten, cennet şarabından ve saf baldan yetmiş bin nehir var. Her nehir kenarında erguvandan yetmiş bin çadır var. Her çadırda yetmiş bin döşek var. Her döşekte ahu gözlü huri vardır ki, önünde yetmiş bin köşk bulunur. Sanki bu huriler inci dizisidirler. O köşklerden her bir köşkte kâfurdan bin kubbe vardır. Her kubbede de Allah’tan bin hediye vardır. Bunları hiçbir göz görmemiş, hiçbir kulak işitmemiş ve hiç kimsenin kalbi de hatırlamamıştır. Orada istedikleri meyveler (nimetler) var. Bunlar, müminlerin amelleri karşılığıdır. Cennetteki cennetlikler orada boş laf ve günah duymazlar; ancak selamet dileyişi ile selamlaşma sözleri vardır. Cennette ölmezler, ihtiyarlamazlar, kederlenmezler, ağlamazlar, yorulmazlar, oruç tutmazlar, namaz kılmazlar, hastalanmazlar, rahatsız olmazlar, abdeste çıkmazlar, idrar etmezler ve cennetten de hiçbir zaman çıkmazlar.

Benim rızamı kazanmak isteyen ve benim ikram yerim olan cenneti arzulayıp benim rahmetimi ve nimetimi talep eden; sadaka vermekle, dünyayı benimsememekle ve rızkın azına kanaat etmekle bana (rahmetime) yaklaşsın. Ben de onu, cennetime yerleştiririm.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rasim Özdenören 26 Nisan 2021 | 287 Okunma İnsan: Hakim mi hami mi? 22 Nisan 2021 | 255 Okunma İnsan: Yaratılanın en şereflisi 18 Nisan 2021 | 278 Okunma Nefs, irade, oruç ve insan 15 Nisan 2021 | 260 Okunma Camdan kapalı oda 11 Nisan 2021 | 240 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar