Gemiyi kurtaran adam

Adam, durumunu kurtarmak üzere bir manevrayla elindeki fırsatı kullanıp başa geçince onu takdir sadedinde: “Gemisini kurtaran kaptan” diyenler oldu.Acaba ne demek istiyorlardı?Bir fırsattan istifade ettiğini anlatmak istedikleri belliydi....

Adam, durumunu kurtarmak üzere bir manevrayla elindeki fırsatı kullanıp başa geçince onu takdir sadedinde: “Gemisini kurtaran kaptan” diyenler oldu.

Acaba ne demek istiyorlardı?

Bir fırsattan istifade ettiğini anlatmak istedikleri belliydi. Bu söylemin, bir takdir bakışını yansıttığı da belliydi. Ama aynı söylem, farklı bir perspektiften hemen kötücül bir yoruma dönüşme istidadını da taşıyor. Bu bağlamda, gemisini kurtaran kaptan fırsatçının biri olup çıkıyor karşımıza.

Acaba gemisini kurtaran kaptan sözü, genel kullanışın atıfta bulunduğu üzere fırsatçılığa mı delalet ediyor?

Üç beş kişilik bir arkadaş kümesi tezgâhtaki son birkaç “balığı” almaya niyetli görünüyordu. Aralarından biri hepsinin önüne atılarak balıklara talip oldu. Sonra da arkadaşlarına sırıtarak: “Gemisini kurtaran kaptan” dedi.

Yaptığı işle acaba gemisini kurtardığını mı düşünüyordu?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rasim Özdenören 26 Nisan 2021 | 288 Okunma İnsan: Hakim mi hami mi? 22 Nisan 2021 | 262 Okunma İnsan: Yaratılanın en şereflisi 18 Nisan 2021 | 284 Okunma Nefs, irade, oruç ve insan 15 Nisan 2021 | 271 Okunma Camdan kapalı oda 11 Nisan 2021 | 242 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar