Ölümünün 50. yılında Che Guevara

İnsanlığın vicdanı, onuru ve umudu yüce insan Ernesto Che Guevara tam 50 yıl önce bugün 8 Ekim 1967'de öldü. Che çok büyük bir özgürlükçü, barışçı ve gerçek bir demokrasi...

İnsanlığın vicdanı, onuru ve umudu yüce insan Ernesto Che Guevara tam 50 yıl önce bugün 8 Ekim 1967'de öldü. Che çok büyük bir özgürlükçü, barışçı ve gerçek bir demokrasi aşığıydı...

***
Che Guevara insan haklarına, adalete ve hukukun üstünlüğüne sonuna kadar bağlıydı. Erdem timsali Che'yi Che yapan şey insanlara duyduğu büyük sevgiydi. Bu yüzden hala insanlığın namusu ve ümidi olan Che'yi benim gibi aciz zavallı bir kul anlatamaz.
O yüzden Che'nin kendi eserlerinden alıntılara bırakıyorum bugün köşemi. Yaşasın 50 yıl sonra da ulu Commandante...
***
"İnsanları idam mangasına göndermek için hukukî delil gereksizdir. Bu prosedürler modası geçmiş burjuvazi detaylarıdır"
***
"Bir adamı idam etmek için kanıta ihtiyacım yok. Sadece onu idam etmenin gerekli olduğuna dair kanıta ihtiyacım var."
***
"Milyonlarca atom bombası kurbanına mal olsa bile kurtuluş ve devrim yolunda ilerlemeliyiz."
***
"Bütün gazeteleri yok etmeliyiz. Özgür basın ile bir devrim yapamayız."
***
"Birçok insanı tamamen suçlu olup olmadığını bilmeden idam mangalarında infaz ettik. Devrim soruşturma yürütmek için duramazdı"
***
"Siyahî insan uyuşuk ve hayalcidir, yetersiz ücretini eğlence ve içkiye harcar; Avrupalı, onu Amerika'nın bu köşesine kadar takip eden ve kendini geliştirmeye iten ve hatta kendi bireysel arzularından bağımsız olan bir çalışma ve tasarruf geleneğine sahiptir."
***
"Devrimci mücadelenin bir unsuru olarak nefret; düşmana karşı insafsız bir nefret, bizi insanın mirasçısı olduğu doğal sınırlamaların üstüne ve ötesine yönlendirerek etkili, şiddetli, seçici ve soğuk bir ölüm makinesine dönüştürür. Bizim askerlerimiz böyle olmalıdır; nefreti olmayan bir halk düşmanın hakkından gelemez."
***
"Barut ve kanın keskin kokusunun zevkini aldığımda burun deliklerim genişliyor. İtiraf etmek isterim ki Baba, şu anda öldürmeyi gerçekten sevdiğimi keşfettim."
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’yi ve Erdoğan’ı hedef alan taarruzlar 21 Kasım 2017 | 9.066 Okunma ABD karşısında TSK ve MİT 20 Kasım 2017 | 1.444 Okunma Türkiye bambaşka bir döneme giriyor 19 Kasım 2017 | 3.063 Okunma Atatürk’ün ölümüne ağlayamayanlar 15 Kasım 2017 | 667 Okunma Atatürkçülük stratejisi mi var? 14 Kasım 2017 | 730 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar