Yeni Dünya

Berlin Duvarı’nın yıkılması, Demirperde’nin devrilmesi, Sovyetler Birliği’nin dağılması ile dünyanın yarım asra yakın yaşadığı iki kutupluluktan tek kutuplu hayat dönemine girmesi, ezber, üslup ve tavırları değiştirdi.

O kadar ki NATO bile BM bile sorgulanır oldu.
Komşuluklar, düşmanlıklar farklılaştı. Canciğer dostluklar ve amansız düşmanlıklar dönemi bitti. Komşu ülkeler, uzak kıtalar keşfedilircesine yeniden keşfedildi. Doların zorbalığına son verme konuşulur oldu. Millî paraların tedavülü zikredildi.
Cihan güdümünde tek başına kalan ABD yeni şartları iyi idare edemedi. Muvazene bozulmuştu. Yalnızlığın şaşkınlığı ve kifayetsiz adamların işbaşına gelme talihsizliğiyle üst üste büyük hatalar işledi.
Sovyetler çöktükten sonra vârisi olarak ortaya çıkan Rusya Federasyonu’nun da iç kopmalarla küçüleceği tahmin edilirken aksine ABD’nin üç Başkan döneminde arka arkaya yaptığı ağır hatalar yüzünden tekrar dünya ligine çıktı, Orta Doğu’daki yerini sağlamlaştırdı, asırlar sonra Akdeniz’e indi.
Amerika, George W. Bush zamanında keyfî ve hukuksuz Irak işgali sonrasında Irak’ı İran’a teslim etti. Ayrıca Irak’ta yaptıkları ve Ebu Gureyb Hapishanesi gibi yüz karası uygulamalarla müthiş kan kaybetti. Barack H. Obama iktidarındaysa daha ne olduğu anlaşılmayan BOP’tan vazgeçilip gündeme getirilen Arap Baharıyla kuzey Afrika’dan Basra Körfezi’ne kadar bütün bölge, bahar bir yana yangın yerine döndü. Libya kargaşaya sürüklendi, Mısır kukla bir yönetime bırakıldı Suriye mahvoldu. Suriye, Arap Baharı, yüzünden asrın felaketine uğramıştır. Bugün yalnızca kâğıt üzerinde bir Suriye devleti vardır. Akıbetinin ne olacağıysa meçhuldür.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
5816 SAYILI KANUN 18 Nisan 2024 | 308 Okunma OYUN VE HAKKAT 16 Nisan 2024 | 45 Okunma GAZZE, KAN ALARKEN BAYRAM! 09 Nisan 2024 | 53 Okunma DERS!.. 06 Nisan 2024 | 171 Okunma SA CENAHIN FLAH OLMAZ AAILIK KOMPLEKS!.. 04 Nisan 2024 | 370 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar