Uzaklar yakın oldu

İlk defa "Büyük Türkiye" diyenlerden biri, meşhur edebiyat hocası Mehmet Kaplan, olmuştu. Bir kitabının ismi "Büyük Türkiye Rüyası"ydı. Sonra tarihçi Yılmaz Öztuna, daha sonra da biz "Büyük...

İlk defa "Büyük Türkiye" diyenlerden biri, meşhur edebiyat hocası Mehmet Kaplan, olmuştu. Bir kitabının ismi "Büyük Türkiye Rüyası"ydı. Sonra tarihçi Yılmaz Öztuna, daha sonra da biz "Büyük Türkiye" demiştik. Arada Süleyman Demirel'in de birkaç kere bu sözü telaffuz ettiğini hatırlıyoruz.

Prof. Mehmet Kaplan da mütefekkir Erol Güngör gibi Sivrihisarlıydı. Prof. Erol Güngör, Konya Üniversitesi Rektörü iken vefat ettiğinde 44 yaşındaydı.
Adı geçenleri, daha nice isimler gibi hatırlayanı çok az kaldı.
Değer öğüten yanımız, hızlı işlemekte...

Mehmet Kaplan merhumun Dergâh Mecmuâsı'ndaki bir yazısını hatırlıyoruz. Orada anlatılanları tam da nakletme günündeyiz. Kaplan Hocanın anası Sivrihisar'daki köyünün alt mahallesinden üst mahallesine gelin gitmiş. Anadolu’da köylerin büyüklüğü malûm. Arazisi de nüfusu da bellidir. Bir avuç yerler. Buna rağmen o ana hasretle "ah gurbet!" dermiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
STANBULU HARCAMA!.. 28 Mart 2024 | 165 Okunma EHREMNET 26 Mart 2024 | 269 Okunma CEPHE, GAZZEDEN KANDL'E KADAR! 23 Mart 2024 | 86 Okunma KAZA! 21 Mart 2024 | 100 Okunma PAHALILIK ADLI DMAN! 16 Mart 2024 | 104 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar