Türkiye İran dostluğu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin dün Tahran’da yaptıkları ortak basın toplantısında dile gelenler, bu ziyaretin mutabakat metnidir. Buna göre iki devlet 3 husus üzerinde...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin dün Tahran’da yaptıkları ortak basın toplantısında dile gelenler, bu ziyaretin mutabakat metnidir. Buna göre iki devlet 3 husus üzerinde fikir birliğine varmış veya bunlardan bazıları için zaten var olan fikir birliğini daha da kuvvetlenmiştir.
Bu 3 madde şunlardır:

1-Irak Kürt Muhtar İdaresi’nin İsrail İstihbarat Servisi MOSSAD’la iş birliği ile yaptığı bağımsızlık referandumu gayrimeşrudur. Bu gayrimeşru ve emri vaki çıkış, Türkiye, İran ve Irak devletleri tarafından yok ve dolayısıyla tatbiki gayrikabil ve hükümdüz addedilmektedir.

2- PKK/PYD’nin Kuzey Suriye’de giriştiği alan kazanma faaliyetleri dâhil burada istikrarı bozucu ve hukuka aykırı her türlü kanunsuzluk ve terör hareketi Türkiye, İran ve Rusya eliyle kurulacak bir Çatışmasızlık Bölgesiyle önlenecektir.

3-Türkiye ve İran iktisadi ve ticari münasebetlerini daha da geliştirecektir. Bu cümleden olarak kur baskısından kurtulmak için üçüncü devlet parası yerine iki devlet, alış-verişlerinde kendi millî paralarını kullanacak ve karşılıklı olarak banka şubesi açacaklardır.

Görüldüğü gibi Ankara, iki sancılı bölge olan Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’de 3 devlet halinde çalışma şeklinde oyun kuruculuk yapmaktadır. Türkiye, İran ve Irak muhalefet ettikten sonra Barzani’nin hayali çocukluk günlerinde kalmaya mahkûmdur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
SOHBET 20 Nisan 2024 | 87 Okunma 5816 SAYILI KANUN 18 Nisan 2024 | 335 Okunma OYUN VE HAKKAT 16 Nisan 2024 | 45 Okunma GAZZE, KAN ALARKEN BAYRAM! 09 Nisan 2024 | 55 Okunma DERS!.. 06 Nisan 2024 | 173 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar