Tarihi şuurla okumak

Adnan Menderes, Turgut Özal, Necmettin Erbakan dönemleri, mâşerî millî vicdanın yerli ve millî iktidarlar kurup, varoluş gayesinden çıkartılmış devleti yeniden raylarına oturtma hareketidir. Bu hareketin kaht-ı...

Adnan Menderes, Turgut Özal, Necmettin Erbakan dönemleri, mâşerî millî vicdanın yerli ve millî iktidarlar kurup, varoluş gayesinden çıkartılmış devleti yeniden raylarına oturtma hareketidir. Bu hareketin kaht-ı rical kavrukluğunu aşarak dünya ile yarışabilecek nesiller yetiştirme arayış ihtiyaç ve mecburiyeti vardır.
Millî Şef CHP'si 1945'te Amerikan dayatmasıyla vatandaşa kerhen sandık yolunu açmış ve fakat onun hayat yollarını çoktan kapatmıştır. Anlaşılacağı gibi 1945'te yaşanan "Türk Baharı"dır. Ancak bu baharın da yarım asrı aşkın bir zaman sonra gelecek Arap Baharı gibi sonu karakıştır. 1945'te "demokrasi" diye başlayan bahar, 27 Mayıs 1960'ta kanla ve idamla bitmiştir. Bahar bitmiş ancak her 10 yılda bir darbe yapma ve ekonomik kriz çıkartma yıkımları, 2007 yılındaki e-Muhtıra küstahlığına kadar gidecektir.
Fetullah Gülen, 1960'lardan itibaren keşfedilir ve hazırlanır. Yabancı servis, ihtiyaç duyduğu kişiyi tesbit etmiştir. Yakın tarihin hemen her aralığı gibi 1960-70 arası da hakkıyla tahlil edilmemiştir. Bu aralıkta cuntacıların feshettiği DP/ Demokrat Parti yerine AP/Adalet Partisi kurulur. Adalet Partisi’ni 27 Mayıs'ın Alparslan Türkeş gibi bir diğer iç muhalif kanadından olan eski 3. Ordu Komutanı Ragıp Gümüşpala kurar. Bir süre sonra Türkeş Hindistan'a sürülür, Gümüşpala ise ölür.
AP fevkalade kongreye gider. Merhum Gümüşpala'nın yerine "koca reis" lakaplı Saadettin Bilgiç'in seçileceğine kesin gözüyle bakılmaktadır. Ne var ki kongrede bir günde her şey değişecektir. Menderes'in Su İşleri Umum Müdürü Süleyman Demirel de adaylığını koymuştur. Ancak ona şans verilmemektedir. Hakkındaki masonluk iddiası yolunu kesmiştir. Demirel, mason locasından mason olmadığına dair yazılı mühürlü bir kâğıt alır. Bunun iki neticesi doğacaktır. Birincisi, Süleyman Demirel sürpriz bir şekilde AP genel başkanı olur. Diğer neticeyse Türkiye masonları bölünürler. Bir kısım masonlar, bir üyeye asılsız vesika verilmesini kabul edemeyerek ayrılır ve Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Locası'nı kurarlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
STANBULU HARCAMA!.. 28 Mart 2024 | 163 Okunma EHREMNET 26 Mart 2024 | 269 Okunma CEPHE, GAZZEDEN KANDL'E KADAR! 23 Mart 2024 | 86 Okunma KAZA! 21 Mart 2024 | 100 Okunma PAHALILIK ADLI DMAN! 16 Mart 2024 | 104 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar