Kızılelma

Sevgili Peygamberimiz -aleyhissalatü vesselâm- ümmetine İstanbul'un fethini bir gâye, bir Kızılelma olarak göstermişti. Konstantiniyye'yi zapt etmek maksadıyla vaki olan onlarca muhasara ve muharebenin özünde o hedefe vararak Peygamber...

Sevgili Peygamberimiz -aleyhissalatü vesselâm- ümmetine İstanbul'un fethini bir gâye, bir Kızılelma olarak göstermişti. Konstantiniyye'yi zapt etmek maksadıyla vaki olan onlarca muhasara ve muharebenin özünde o hedefe vararak Peygamber muştusuna kavuşma niyeti vardır. Anadolu merkezli ve hatta belki Rumeli merkezli fetihlerin temelinde o Kızılelma’ya ulaşma azmi yatmaktadır.
Büyük Selçuklu Devleti'nin büyük hakanı Sultan Muhammed Alp-Arslan'ın 26 Ağustos 1071 Malazgirt'i Kızılelma’ya giden yolda açılan ilk kapıdır. İznik, Türk'ün nefesini Bizans'ın yüzünde hissetmesidir. Söğüt, sönmeyecek ocağın tutuşması, Bursa, Kızılelma’ya doğru ilk büyük fetihtir. Rumeli’ye sallarla intikal ve Edirne'nin fethi, İznik, Söğüt, Bursa'dan hareketle Konstantiniyye'nin kalbi Ayasofya'nın kubbesinde yaldır yaldır yanan Peygamber Kızılelmasına kavuşmak için yapılmış bir çembere alma harekâtıdır.
Kutlu şehir İstanbul'u fethedip Şanlı Peygamber buyruğunu eda etme şerefi, kutlu kumandan Fatih Sultan Mehmed Hân ve O'nun kutlu ulema, evliyâ ve askerlerine müyesser oldu. Konstantiniyye, salı günü kelime-i şahadeti dil ile ikrar ve kalb ile tasdik ederek söyledi ve İslâm ve İstanbul oldu. Hemen o cuma günü Ayasofya'da mübarek ve muhteşem cuma namazı kılındı. Kızılelma, sanki kızıl bir güvercin olmuştu. Hasreti biten Ayasofya, şükür secdesindeydi.
*
Kutlu yürüyüşte İstanbul son durak değildi.
Kutlu Peygamber, Roma'yı da işaret buyurmuşlardı.
Kızılelma, yüce gâye, ilâyı kelimetullah, bir Kızılelma, bir kızıl güvercin gibi şimdi Roma'da Saint Pierre kilisesinin kubbesindeydi. O güvercin, hasret dolu gözlerle İstanbul'a bakıyordu. Gedik Ahmed Paşa'nın ordumuzla Otranto'ya çıkması, Roma üstüne yapılacak Kızılelma yürüyüşünün ilk seferiydi. Otranto, İtalya'daki Malazgirt olacaktı. Fatih'in son sefer-i hümâyûnun hedefi meçhul olmakla birlikte bellidir ki bu seferin istikameti Roma'dır. Bundan dolayı saraya kadar sokulmuş, hususi hekimi olmuş İtalyan Yahudisi Maestro Jacopo/Yakup Paşa ve devlette iş birliği yaptığı iki kişi tarafından seferin Gebze'de durağında zehirlenerek şehîd edildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
STANBULU HARCAMA!.. 28 Mart 2024 | 137 Okunma EHREMNET 26 Mart 2024 | 269 Okunma CEPHE, GAZZEDEN KANDL'E KADAR! 23 Mart 2024 | 86 Okunma KAZA! 21 Mart 2024 | 100 Okunma PAHALILIK ADLI DMAN! 16 Mart 2024 | 104 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar