Harekât, ufukta!

ABD, Suriye Özel Temsilcisiyle beraberindeki ekibin Ankara’da Türk yetkililerle yaptığı görüşmelerin sadece oyalama olduğu, bir samimiyet görülmediği net biçimde görülüyor.

Anlaşılan o ki buraya “Ankara’ya kadar gittik ama laf anlatamadık!” demek için gelmişler.
ABD heyeti, Fırat’ın doğusuna ilişkin olarak güya Türkiye’nin kaygılarını dinleyip gereğini yapmak için geliyordu. Geldiler fakat onlar yoldayken bir skandal patladı:
Ankara’daki müzakereler daha başlamadan sanki özür dilemek ve müsterih olun diye teminat vermek için CENTCOM/ABD Merkezi Kuvvetler Komutanı General Kenneth McKenzie, ve DEAŞ karşıtı koalisyon temsilcilerinden Büyükelçi William Roebuck, Suriye’nin PYD/YPG işgalindeki bölgeye giderek burada SGD/Suriye Demokratik Güçler’in sözüm ona komutanı Şahin Cilo ile görüşmüştü. Bizim “terör” örgütü dediğimize Washington “SGD” diyor.
Bu görüşmeyi, PYD/YPG sözcüsü Twitter’dan duyurdu. Bu duyurma işi ya Amerika tarafından istendi. Veya PYD arayı bozmak için yaptı. Niyetleri ne olursa olsun. Önemli olan “stratejik ortakların” böyle bir görüşme yapmış olmalarıdır.
James Jeffrey, daha Ankara’ya inmemişken bu haber, ikili müzakereleri kekte hâle getirmişti. Toplantı, ikili oynayan, kafasının arkasında başka hesaplar olan bir muhatapla görüşme rahatsızlığıyla cereyan etti. Öyle anlaşılıyor ki bugüne kadar sadece havanda su dövülmüş. Bu müzakerelerden mutabakat çıkması mümkün değil. Teklif ve talepler, ortası bulunamayacak denli birbirine zıt ve uzak.
Bir kere konunun masaya yatırılmasında çok geç kalınmıştır. Türkiye, Güvenli Bölge’yi 10 yıl önce teklif etmiş fakat Amerika, bunu duymazdan gelmişti.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
5816 SAYILI KANUN 18 Nisan 2024 | 335 Okunma OYUN VE HAKKAT 16 Nisan 2024 | 45 Okunma GAZZE, KAN ALARKEN BAYRAM! 09 Nisan 2024 | 53 Okunma DERS!.. 06 Nisan 2024 | 171 Okunma SA CENAHIN FLAH OLMAZ AAILIK KOMPLEKS!.. 04 Nisan 2024 | 370 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar