Gündem Filistin!

  İsrail, 8 milyon. İngilizlerin, yaklaşık yarım asır süren çok yönlü çabalarının ardından 14 Mayıs 1948’de Filistin toprakları üzerinde zorla kurdurduğu bir devlet. ABD, cihan devleti olma...

 
İsrail, 8 milyon.
İngilizlerin, yaklaşık yarım asır süren çok yönlü çabalarının ardından 14 Mayıs 1948’de Filistin toprakları üzerinde zorla kurdurduğu bir devlet.
ABD, cihan devleti olma imkânını İngilizlerden devralınca İsrail’i himaye vazifesi, bu defa O’na geçti. Bu vazifesini bilhassa BMGK daimî üyesi olmanın kendisine kazandırdığı veto keyfiliğiyle kullanmakta.
İsrail’in başşehri Tel-Aviv.
Beyazsaray, bir iki küçük devlet ve İsrail ise Kudüs’ü başşehir saymakta. Hâlbuki BM’nin Doğu Kudüs’ü Filistin’in başşehri olarak tanıdığına dair resmî kararı var. Hatırlanacağı gibi D.J. Trump yönetimi, Yahudi olan damadı Jared Kushner ile kızının baş çekmesiyle bütün infial ve tepkilere aldırmadan İsrail’in kuruluş tarihi olan 14 Mayıs 2018’de Amerikan sefaretini Kudüs’e nakletti.
Filistin, 5 milyona yakın.
İstiklalini 15 Kasım 1988’de Cezayir’de ilan etmişti. Bugün Türkiye, Rusya, Çin ve Hindistan gibi büyük devletlerin de içlerinde bulunduğu 100’den fazla ülke, Filistin’i devlet olarak tanımaktadır. Bu devletler, aynı zamanda dünya nüfusunun takriben 5’te 4’ünü teşkil etmektedir. Hâl bu iken Filistin, BM’ye ancak 29 Kasım 2012’de gözlemci üye olarak kabul edildi. Bu kabulde Türkiye Cumhuriyeti Devletinin büyük payı vardır.
Filistin, başşehir olarak Kudüs’ü beyan etmektedir. Kullanılan merkez ise Ramallah’tır. İsrail’in bir kama gibi araya girmesiyle memleket, Batı Şeria ve Gazze diye iki parçaya bölünmüş vaziyettedir. İlkinde Filistin Kurtuluş Teşkilatı, ikincisinde Hamas nüfuzu hâkimdir.
Yaklaşık 5 milyonluk Filistin’in 1 milyon 500 bine yakın nüfusu Gazze şeridinde yaşamaktadır. Bu şehir, bugün âdeta bir açık hava hapishanesidir. İnanılması zor ama hakikatin ta kendisidir ki Gazze’de km2 başına 4 bin kişiye yakın insan düşmektedir. Böyle bir tablonun benzeri yoktur.
Esasen bütün Filistin topraklarını İşgal etmiş olan Hıristiyan Garbın şımarık çocuğu İsrail, geçen hafta Gazze’nin son açık kalmış kapısını da kapattı. Diğer kapı, Hıristiyan Batı güdümlü ve İsrail dostu Sisi yönetimi kontrolündeki Mısır kapısıdır. Bu da bazen açık, bazen kapalıdır.
Bu İsrail, geçen hafta bir anayasa değişikliğiyle Türkiye’yi de çok rahatsız eden bir karar aldı. Buna göre, O, artık dine dayalı üniter bir ırk devletidir. İbranice de tek resmî dildir. Hâlbuki bugüne dek Arapça, eşit diğer resmî lisandı. Binyamin Netanyahu, idaresi, Trump dönemini bir fırsat bilerek bunları yapmıştır. İsrail’in bu yeni kararına göre Filistin, artık İsrail için bağımsız devlet olmak bir yana, otonom devlet bile değildir. Onlar için Filistinliler olsa olsa ancak azınlıktır. İsrail, şovenizmi, Amerikan sefaretinin âlâyıvala ile Kudüs’e taşınmasıyla bu cesareti bulmuştur.
İsrail, geçen hafta sadece sözünü ettiğimiz meclis tasarruflarıyla kalmadı. Huduttaki askerlerine ateş edildiği iddiasıyla savaş uçakları ve tanklarla Gazze’yi bir kere daha vurdu. Bu son saldırıda 4 Filistinli sivil hayatını kaybederek şehid düştü. Ayrıca önceki gün Hamas’a bağlı İzzeddin el-Kassam Tugaylarına ait 15 hedefe de bomba yağdırdı.
Büyük Dönüş Yürüyüşü’nü engellemek isteyen Netanyahu silahlı güçleri, Mart 2018’den bu yana 150 civarında gözüpek Filistinliyi şehid etmiş bulunuyor. Filistin Destanı, aynı zamanda zalimin, öldürmekle mazlumu tüketemeyeceğinin en açık delilidir.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
STANBULU HARCAMA!.. 28 Mart 2024 | 165 Okunma EHREMNET 26 Mart 2024 | 269 Okunma CEPHE, GAZZEDEN KANDL'E KADAR! 23 Mart 2024 | 86 Okunma KAZA! 21 Mart 2024 | 100 Okunma PAHALILIK ADLI DMAN! 16 Mart 2024 | 104 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar