DARBELER TARİHİ

Tarihimizdeki darbe ve darbe teşebbüsleri, 12 Eylül ve 15 Temmuz’dan ibaret değildir...Türkiye’nin ne yazık ki beş yüz yıla yakın bir darbe geçmişi vardır. Bu darbelerin her döneminde merkezde asker içindeki...

Tarihimizdeki darbe ve darbe teşebbüsleri, 12 Eylül ve 15 Temmuz’dan ibaret değildir...
Türkiye’nin ne yazık ki beş yüz yıla yakın bir darbe geçmişi vardır. Bu darbelerin her döneminde merkezde asker içindeki cunta yer alır. İlk zamanlar cunta yalnızdır, sadece entrikadan beslenir. Daha sonraları medrese, bilahare üniversite denen ilmiye, yargı adlı adliye, şimdi medya denen matbuat, sermaye, köksüz aydın ve son asırlarda yabancı başkentler darbenin müşterek failleridir.
-Türkiye darbelerini, Sultan Genç Osman zamanında başlatmak mümkündür. 19 Mayıs 1622’de Padişah, askerî bir vahşi darbe ile tahttan indirilip Yedikule Zindanlarında boğularak şehid edildi. Yerine I. Mustafa Han, Padişah oldu.
-28 Eylül 1730’da Patrona Halil İsyanı patlak verdi. III. Ahmed Han, tahtı bırakmak zorunda kaldı. Darbeci askerler, I. Mahmud Han’ı başa geçirdiler. Sadrazam Nevşehirli İbrahim Paşa idam edildi.
-1807 Mayıs ayı dehşetler içinde geçti. Darbeci askerler, III. Selim Han’ı katlederek yerine IV. Mustafa Han’ı geçirdiler. Alemdar Mustafa Paşa, maiyetindeki askerî kuvvetlerle Rusçuk’tan gelerek bir karşı darbe yapıp II. Mahmud Han’ı tahta geçirdi. Mustafa Han hayatından oldu.
-14 Eylül 1859’da ise tarih, başarısız bir darbe teşebbüsüne şahit oldu. “Kuleli Vak’ası” denen bu olayda “Fedâiler Cemiyeti” adıyla bir araya gelmiş cuntacılar, bir darbe yaparak Abdülmecid Hanı devirip yerine Veliaht Abdülaziz Efendi’yi geçirmek istedilerse de muvaffak olamadılar.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
SOHBET 20 Nisan 2024 | 13 Okunma 5816 SAYILI KANUN 18 Nisan 2024 | 335 Okunma OYUN VE HAKKAT 16 Nisan 2024 | 45 Okunma GAZZE, KAN ALARKEN BAYRAM! 09 Nisan 2024 | 53 Okunma DERS!.. 06 Nisan 2024 | 173 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar