CHP

Yaşanılan kargaşa ve çekişme sebebiyle mevcut CHP yönetiminin işbaşında kalmaya devam etmesi çok zor görünüyor. Kemal Kılıçdaroğlu ve kadrosu, yapılacak suçlamalar karşısında...

Yaşanılan kargaşa ve çekişme sebebiyle mevcut CHP yönetiminin işbaşında kalmaya devam etmesi çok zor görünüyor.
Kemal Kılıçdaroğlu ve kadrosu, yapılacak suçlamalar karşısında hesap vermekte zorlanacaktır. Yeni yönetim, şunlardan hangisinin kapağını açar şimdiden bilinmez ama tarih, yarınki nesiller, daha fazlasını sorar:
1-Sn. Kılıçdaroğlu, beklenmedik bir anda ve şüpheli bir şekilde genel başkan olmuş ve “kaset komplosu” denen bu ithamı, inandırıcı delillerle çürütememiş; dahası böyle bir gayreti de olmamıştır.
2-Kemal Kılıçdaroğlu CHP’si tam 9 kere seçim kaybetmiştir. Bu vakıa, başarısızlık hükmü vermek için kâfi sebeptir.
3-Adı geçen genel başkan, daha evvel “bir darbeye tevessül edildiğinde tankın üstüne en önce ben çıkacağım” dediği hâlde 15 Temmuz gecesi darbecilerin izniyle Yeşilköy’den çıkıp Bakırköy Belediye Başkanının evine giderek olayları ekran başında çay içerek seyretmesine de tatmin edici bir cevap getirememiştir.
4-CHP’nin Cumhurbaşkanı çıkartacağına inanmadığı için Sn. Kılıçdaroğlu, kendisi aday olmamış fakat bir arkadaşının da yolunu açmamıştır. Aksine Saadet Partisiyle fikir ortaklığı yaparak Abdullah Gül ismini tercih etmiştir. Bu tercih, ömrü ancak 24 Haziran’a kadar süren Millet İttifakının diğer ortağı İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “hayır; ben kendim Cumhurbaşkanı adayı olacağım” demesiyle anlamsız kalmıştır.
5-Zaman zaman sosyal demokrat olduğunu hatırlatan CHP, 24 Haziran 2018 seçimleri öncesi  Saadet, İYİ Parti vs. ile iş birliği ve HDP’ye korumacılık yaparak kamuoyunda “beş benzemezler” tarifiyle tebessümlere muhatap olmuştur.
6-Kılıçdaroğlu CHP’si hatta belki kendinden çok, İYİ Parti ve HDP’ye çalışmıştır. 15 kişilik bir grup vekilin haberi bile olmadan, nezaketen olsun rızaları dahi alınmadan bir sabah apar-topar İYİ Partiye gönderme ayıbı işlenmiş; bu ayıp, üstü küllenmiş bir CHP günahı olan Güneş Motel Olayını, CHP aleyhine seçim öncesi yeniden gündeme taşımıştır.
7-Kemal Kılıçdaroğlu, çalışıp partisini de çalıştırarak yeni proje ve teklifleriyle millettin teveccühünü kazanmaya yöneleceğine, rakibi Recep Tayyip Erdoğan’la AK Parti’nin yolunu kesmeyi bir seçim taktiği olarak görmüş ve bu sebeple “her evden 1 oy HDP’ye verilsin” gibi bir garabet işlenmiştir. Böylece hiç de şansı yokken HDP barajı aşmış ve rakiplerinin FETÖ projesi diye lanse ettiği Akşener’in İYİ Parti’sinden sonra CHP’yi bu defa millet nazarında Kandil’in emrindeki HDP’nin işbirlikçisi de yapmıştır.
8-Millet İttifakıyla ortak CB adayı çıkartamayan Kemal Kılıçdaroğlu, bu defa eli mahkûm olarak Muharrem İnce’nin talebini kabule mecbur kalmış parti toplantısında CB adayı olacak bir ismi, “gel buraya…” diye laubalice kürsüye çağırması, seçmende bir itibarsızlaştırma hamlesi olarak görülmüştür.
9-Genel başkanı itibarsızlaştırmak istediği ve mitinglerde genel başkanıyla partisinden kâfi destek görmediği hâlde Sn. İnce CHP’yi 8 puandan fazla bir farkla geride bırakarak ikinci en çok oy alan aday olmuştur.
Muharrem İnce, böyle bir büyük fark yakaladığı için genel başkanlığa talip değildir. 36. Kurultay’da zaten aday olmuş ve 447 oy almıştı.
İşin aslına bakılırsa CB adayı olarak genel başkanlık mücadelesinde elini kuvvetlendirmek istemiş ve bunda da muvaffak olmuştur.
Şimdi o ve arkadaşları, olağanüstü kongre istiyorlar. Kongre veya kurultayın yapılması mutlaka kazanacağı demek değildir. Genel başkanlık, buna rağmen bu teşebbüsü önlemeye çalışıyor. Ne var ki bu boşa bir çabadır. Noter imzalı toplanan delege muvafakatnamesi 600’ü aşmıştır. Artık bu güçlenmiş isteğin önünde durulamaz...
Pensilvanya ve Kandil arasında savrulan, yenilgiden yenilgiye uğrayan bir CHP’de taze kan olmazsa olmaz mecburiyettir.
CHP ya ana muhalefet partisi olur veya ufalanıp gider. Bu partinin en büyük kabahati, mazisiyle yüzleşme cesareti gösterememesidir.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
5816 SAYILI KANUN 18 Nisan 2024 | 335 Okunma OYUN VE HAKKAT 16 Nisan 2024 | 45 Okunma GAZZE, KAN ALARKEN BAYRAM! 09 Nisan 2024 | 53 Okunma DERS!.. 06 Nisan 2024 | 171 Okunma SA CENAHIN FLAH OLMAZ AAILIK KOMPLEKS!.. 04 Nisan 2024 | 370 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar