Beyaz İhtilal'in yıl dönümü

16 Nisan 2017'deki halk oylaması, 80 milyonluk bir memlekette kimsenin burnu kanamadan, çok yüksek iştirak ve tam bir barış ortamında yapıldı ve sandıkların kapanmasından az zaman sonra da sonuçlar ilân edildi.Bunun toplam...

16 Nisan 2017'deki halk oylaması, 80 milyonluk bir memlekette kimsenin burnu kanamadan, çok yüksek iştirak ve tam bir barış ortamında yapıldı ve sandıkların kapanmasından az zaman sonra da sonuçlar ilân edildi.
Bunun toplam adı "demokratik olgunluk"tur.
Bu demokratik olgunluk geleneğinin başlangıcı, 14 Mayıs 1950'ye dayanır.
O gün DP-Demokrat Parti iktidar olmuştu...
14 Mayıs 1950, DP'nin "Tek Parti" ve "Tek Adam" vesâyetini kırarak milleti iktidara taşıdığı tarihtir. Devrin kalemleri bu tarihe "Beyaz İhtilal" demişlerdi. 14 Mayıs itibariyle Beyaz İhtilâl'in yıl dönümü haftasındayız.
Milleti iktidara taşıyan DP kadroları, bugün hayatta değiller. Açtıkları demokrasi yoluysa aradaki ihanetlere rağmen devâm etmekte. O devâmlılık, 16 Nisan 2017'de, yorulan ve vatandaşa hizmetten ziyade darbelere kapı aralayan parlamenter sistemi değiştirip, Cumhurbaşkanlığı ve/veya Başkanlık Sistemi adıyla Türk Tipi yeni bir hükûmet etme şeklinde tecelli etti.
Bu gelenek, olgunluk ve yürüyüşte Beyaz İhtilal'i yapan Başvekil Adnan Menderes ve dâvâ arkadaşlarının unutulamaz payı vardır. DP'yi kuran irade, oligarşik Şeflik Nizamı'na karşı demokrasi ve çok partili hayat mücadelesini başlatmasa, Adnan Menderes, kefeniyle meydanlara çıkmasaydı, Beyaz İhtilâl gerçekleşemeyecek ve dolayısıyla Türkiye'nin büyümeyle tanışması on yıllar sonrasına kalacaktı. Merhum Menderes ve arkadaşları, dâvâlarının bedelini canlarıyla ödediler. Şu gün dünya liginde oynayan Türkiye'nin zincirleri kırması böylece mümkün oldu. Abdülhamid Han, demiryolu medeniyetinin başlangıcını yapmıştı, erken Cumhuriyet dönemindeki demiryolları onun devamıdır. Adnan Menderes ise kara yolunun başlangıcını yaptı. Marmaray'lar, Avrasya Tünelleri ve diğerleri o yatırımların devâmıdır. Zira niyet, ideal aynıdır. Allah rızâsı için O'nun kullarına hizmet etmek. Anadolu insanı, bu yolları aşarak şehir ve şehirleşmeyle tanıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
DEERLER YERNE OTURTMAK!.. 25 Nisan 2024 | 21 Okunma SOHBET 20 Nisan 2024 | 88 Okunma 5816 SAYILI KANUN 18 Nisan 2024 | 335 Okunma OYUN VE HAKKAT 16 Nisan 2024 | 45 Okunma GAZZE, KAN ALARKEN BAYRAM! 09 Nisan 2024 | 55 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar