Beka harekâtı

2020 yılı Ocak başında bir önceki yılın olayları değerlendirilirken en başta hatırlanacaklardan birinin Beka Harekâtı’mız, diğerinin de 31 Mart Seçimleri olacağına şüphe...

2020 yılı Ocak başında bir önceki yılın olayları değerlendirilirken en başta hatırlanacaklardan birinin Beka Harekâtı’mız, diğerinin de 31 Mart Seçimleri olacağına şüphe yoktur.
Harekâtın henüz bir ismi yok. Bizce ona “Beka Harekâtı” demek en manalı ve isabetli isim olur.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir ay evvel “birkaç gün içinde Fırat’ın doğusuna gireceğiz!” diyerek harekâtı haber vermişti. Haberi verilen Harekât, Fırat Kalkanı Harekâtı ve Zeytin Dalı Harekâtı’nın devamı mahiyetindedir. Hedef, dendiği gibi Fırat’ın doğusuydu. Fırat’ın batısında olup vaziyeti karmaşık olan Menbiç ise sis perdesinin gerisindeydi.
Harekât için hududa günlerce askerî yığınak yapıldı. Gözler hedefte, eller tetikte, kulaklar Ankara’dan gelecek “ateş!!!” emrindeyken ABD Devlet Başkanı Donald Trump, ani bir çıkışla Harekâtın tehirine sebep oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la DEAŞ’la alakalı olarak âdeta pazarlık yapmış, TSK’nın adı geçen örgütü bertaraf edeceğine kani olunca “Suriye’nin kuzeyinden çekiliyoruz!” haberini vermişti. Haber, hem Amerika ve hem de dünyada beklenmedik bir çıkış olarak görüldü. Hadiseyi Trump’ın -artık- iktidar olması ve gerçekleri görmesi diye yorumladık. Ancak buna rağmen Amerika, hâlâ samimiyet imtihanındadır. Menbiç ve Fırat’ın doğusunu hakikaten boşaltacak mıdır? Tamamen çekip gidecek midir? Suriye’nin bir başka yerine mi nakledecek, Irak’a geçerek yer mi değiştirmektedir? Derin Amerika, Trump’a bu icraatı yaptırır mı?
Bu sorular cevapsızdır. Ancak kesin olan şu ki Amerikan askeri, atış menzilimizde duramayacaktır. Ya PKK/YPG’yi silahla destekleyip kendisi uzaktan seyredecek veya hiç karışmayacaktır. Bir şey daha netleşti. O da Menbiç’in durumu. Bir ay evvelki planlama farklı olsa da şimdi yapılacak harekât, hem Menbiç ve hem de Fırat’ın doğusunadır. Fırat, her iki yakadan tutulacaktır.
Harekât, kesinkes yapılır mı?
Seçime giderken harekât olur mu?
TSK, bölgeye çok yüksek sayıda muharip güç, silah ve mühimmat yığınağı yaptı. Siyasilerle diplomatlar Washington ve Moskova’da müzakerelerde bulunurken bile asker ve silah sevkiyatımız sürüyordu.
Harekât kaçınılmazdır. 70 bin kişilik militanlardan söz ediliyor. Gerçekte 40 bin olduğu!.. Bu sayılardaki güce “terör örgütü” demek, giderek inandırıcılığını yitirir. Amerika bunları teçhizatla donatmıştır. Bizden yüz bulursa bir adım sonra tank ve jet verip devlet olarak tanıyabilir. Zaten asıl niyet böyle. İsrail de buna zorluyor.
Biz, Suriye’den kendi vatan bütünlüğümüzü müdafaa ediyoruz. Şu da iyi bir gelişme oldu. Washington ve Moskova’nın meseleyi tahlilleri paralel mütalaaya dayanmıştır. İki başkent de terörle mücadele etmemizi anlayışla karşılamaktalar.
İş bu olgunluğa gelmişken harekâttan sarfı nazar düşünülemez.
Diğer sualin cevabına gelince:
Evet; seçime giderken de harp olur. Harp ortamında seçim yapıldığı gibi. Tarihimizde vardır. 31 Mart güzergâhında genel seçim denli kıran kırana bir seçim havası yaşanacak olsa da neticede bu bir iktidar seçimi değil, mahallî seçimdir. 1 Nisan günü iktidar değişmeyecektir. Bir kısım belediye reisleri değişecektir.
Bu sebeple şubat veya mart ayları beklenmeden harekâtın yapılması vaziyetin icabıdır. Seçimden sonraya kalması ise hiç mümkün değildir. Asker, bir aydır cephededir. 3-4 ay gibi uzun cephe, mevzi hayatı, türlü sıkıntılara yol açabilir. Nitekim 2019’un son günü bir sürpriz yaşandı. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtlarıyla Irak’ın kuzeyindeki ameliyeleri/operasyonları idare eden İsmail Metin Temel Paşa, karargâha çekildiği. Ayrıca 4. Komando Tugay Komutanı Mustafa Barut Paşa da çekildi. Karargâha alınma rivayetleri muhtelif. Hâlbuki Temel Paşa, öndeki müstakbel harekâtı da yönetecekti. Sefer uzayınca Yeniçeriler Yavuz’un çadırına ok saldırıları yapmışlardı. Kut’ül Amare’de de Halil Paşa geri çekilerek yerine Nuri Paşa getirilmişti.
Bu harekât “Beka Harekâtı”dır.
Öyleyse:
-Ya Allah, Bismillah Allahü ekber! demenin vaktidir.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
5816 SAYILI KANUN 18 Nisan 2024 | 335 Okunma OYUN VE HAKKAT 16 Nisan 2024 | 45 Okunma GAZZE, KAN ALARKEN BAYRAM! 09 Nisan 2024 | 53 Okunma DERS!.. 06 Nisan 2024 | 171 Okunma SA CENAHIN FLAH OLMAZ AAILIK KOMPLEKS!.. 04 Nisan 2024 | 370 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar