AFRİKA’NIN SESİNİ DUYMAK!..

2019 yılı eylül ayının sonuyla ekim ayı başlangıcında Tanzanya’daydık. Bu memleketten Afrika’yı anlamaya çalıştık.Tanzanya, arazi olarak 1 milyon kilometrekareye yakın. Nüfus olarak da 60 milyona...

2019 yılı eylül ayının sonuyla ekim ayı başlangıcında Tanzanya’daydık. Bu memleketten Afrika’yı anlamaya çalıştık.
Tanzanya, arazi olarak 1 milyon kilometrekareye yakın. Nüfus olarak da 60 milyona yaklaşmış. “Sahra altı Afrika”nın dünya ekonomilerine en açık memleketlerinden biri olmasına rağmen, hemen her Sahra altı Afrika devleti gibi varlık içinde yokluk çekmekte.
1960 başlarında İngiliz sömürgeciliğinden kurtulduktan sonra çoğunluğu Hıristiyan olan Tanganyika ile tamamı Müslüman olan Zanzibar birleşip Tan ile Zan heceleriyle “Tanzania” adını almışlar. Tabiat harikası Zanzibar takım adaları bugün de yarı özerk yapıda. Tanzanya devletinde nüfusun yarıya yakını Müslüman olduğu hâlde bu gerçek, üçte bir olarak çarpıtılmakta.
Biz, Tanzanya’da ülkenin en büyük şehri ve eski başkenti Darüsselam’ı gördük. Bugünkü başşehir Dodoma olduğu hâlde, içinde bulunduğu şartlar sebebiyle hiçbir sefaret, oraya gitmemiş. Ayrıca Tanga’yı gördük ve bir gece orada kaldık. Küçük bir yolcu uçağıyla da Zanzibar adalarını havadan seyredip birkaçına inip-kalktık.
Tanzanya, Afrika’nın dünyaya en açık ülkelerinden, Darüsselam/Selâm, Esenlik Yurdu da Tanzanya’nın en gelişmiş şehri olduğu hâlde manzara çelişkili. Burada da yoğun bir trafik var. Bu demektir ki insanlar araba sahibi. Yüksek bina sayısı da az değil. Bu da refahın habercisi.
Ne var ki hakikat çok başka:
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
SOHBET 20 Nisan 2024 | 87 Okunma 5816 SAYILI KANUN 18 Nisan 2024 | 335 Okunma OYUN VE HAKKAT 16 Nisan 2024 | 45 Okunma GAZZE, KAN ALARKEN BAYRAM! 09 Nisan 2024 | 55 Okunma DERS!.. 06 Nisan 2024 | 173 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar