Ukrayna'da "özel askeri operasyon"dan "seferberlik"e uzanan süreç nereye gidiyor?

Habertürk Gazetesi Yazarı Kürşad Zorlu'nun bugünkü (22.09.2022)''Ukrayna'da "özel askeri operasyon"dan "seferberlik"e uzanan süreç nereye gidiyor? '' başlıklı yazısı.

Ukrayna'daki savaşın yedinci ayı dolarken Rusya Devlet Başkanı Putin, kısmi seferberlik kararını ilan ederek savaşın en kritik aşamalarından birini başlattı. Zira en başından bu yana Rusya tarafından "özel askeri operasyon" adı verilen sürecin çoktan iki ülkeyi bir savaşın ortasına sürüklediğini belirtmek gerekiyor. Bu yeni durumun aslında biraz da sahadaki değişimin Rusya cephesindeki görünümüyle alakalı olduğu söylenebilir. Söz konusu karara göre yaklaşık 300.000 yedek asker orduya çağrılacak. Bununla birlikte Putin'in konuşmasında nükleer silah kullanmaya varacak bir meydan okuma da vardı!

En kritik ifade de "Ülkemizin toprak bütünlüğü tehdit edilirse, Rusya'yı ve halkımızı korumak için kesinlikle elimizden gelen tüm araçları kullanacağız. Bu bir blöf değil." oldu. Rusya’ya bağlanmayla ilgili alınan referandum kararı sonrası bu bölgeler Rus toprağı sayılacak ve böylece yapılacak saldırılar doğrudan yukarıdaki ihtimaller için meşruluk taşıyacak.

Kremlin penceresinden bakıldığında böyle ama diğer taraftan bu yeni durumun sebepleri dikkate değer.

Buna göre ilk olarak savaşın ideolojik ve pragmatik temellerini kendi üzerinde sembolleştiren Putin gibi güçlü bir liderin gerek savaş sahasında gerekse berisinde otorite çemberini koruyabilmekle ilgisi göz ardı edilmemeli. Putin'in yönetimi açısından en zor aşamadır bu...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 962 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 273 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 360 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 521 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar