Ukrayna'da kritik adım: İstanbul müzakereleri dengeleri nasıl etkileyebilir?

Habertürk Gazetesi Yazarı Kürşad Zorlu'nun bugünkü (28.03.2022)''Ukrayna'da kritik adım: İstanbul müzakereleri dengeleri nasıl etkileyebilir?'' başlıklı yazısı.

Ukrayna’daki savaşı en azından bir ateşkes zeminine taşıyacak en etkili aşamaya gelindiği söylenebilir. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin’in görüşmelerinin ardından Ukrayna ve Rusya heyetleri arasındaki bir sonraki müzakere turunun İstanbul'da yapılması kararlaştırıldı.

Antalya Diplomasi Forumu'ndaki dışişleri bakanları buluşması, böyle bir gelişmenin ilk denemesi olmuştu.

İstanbul'daki görüşmeler eğer heyetler yetişirse bugün, değilse yarın başlayacak. Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yarın Özbekistan’a gidiyor.

Ukrayna başından bu yana Türkiye’nin arabuluculuğunda müzakereye “tamam” diyordu. Gelinen aşamada Rusya’nın da müzakere adresi için Türkiye’yi seçmesi sadece teknik bir değişiklik olarak değerlendirilmemeli.

Burada tarafların bir ateşkesi sağlamaya yönelik olarak bazı maddelerde uzlaşıya varabileceğini düşünmek mümkün. Belki de sahadaki dengelere göre nihai karar için İstanbul’da birkaç tur devam edecek müzakereler…

Meselenin Türkiye açısından iki önemli boyutu olacaktır.

Birincisi eğer bir ateşkes kararı çıkarsa bu Türkiye’nin bölgesindeki konumunu doğrudan etkileyebilecek bir neticedir. Dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geç saatlere kadar temaslarını sürdürdü. Türkiye’nin gerek taraflar arasındaki denge politikası gerekse arabuluculuk noktasında ortaya koyduğu çabalar geniş bir jeopolitik alanda hareket kabiliyetini artırabilecektir. (bu konuyu bir süredir farklı bağlamlarda yazıyorum)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 962 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 274 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 360 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 521 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar