Türk Dünyasında hareketli günler…

Habertürk Gazetesi Yazarı Kürşad Zorlu'nun bugünkü (23.03.2022)''Türk Dünyasında hareketli günler…'' başlıklı yazısı.

Ukrayna’daki savaşın olumlu veya olumsuz etkilerinin hissedileceği yerlerden biri de Orta Asya... Türkiye ve Türk Dünyasının geleceğine yön vereceği için savaşın başından bu yana konuya dikkat çekmeye ve gelişmeleri bu yönde takip etmeye çalışıyorum.

Özellikle batıda ve ABD’de çıkan kimi analizlerde savaş sürecindeki tutumu sebebiyle Türkiye’nin Orta Asya’daki artan etki kapasitesinden söz ediliyor. Elbette Türkiye’nin tarihten gelen jeopolitik avantajları burada temel dayanak noktası... Dolayısıyla Türk Dünyası ilişkilerine siyaset üstü bakmak, kısa ve orta vadeli yaklaşımlar ortaya koymak gerekiyor.

Dikkat edilmesi gereken ülkelerden biri de Kırgızistan…

Nüfusu ve yüzölçümü, yer altı kaynakları bakımından sınırlı bir alanı olsa da orta koridorun geçiş hattı üzerinde kilit bir konumda...

Ve son gelişmeler Kırgızistan’ı daha bir önemli kılıyor. En son gümrük ve taşımacılıkta serbestleştirme ile Türk nakliyesine tam geçiş imkanı getirdiler. Bunun önemini ayrı bir yazıda ele alacağım.

Ancak ülkede yeni bir yönetim değişikliği oldu ve hem Cumhurbaşkanı hem de sistem değişti. Her değişim ülkede beklentileri karşılanması zor bir noktaya götürüyor. Son 20 yılda üç devrim yaşayan Kırgızistan’da siyasi ve ekonomik istikrarı sağlamak her şeyden önemli hale geldi. Bu sebeple genç Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov’un ülke insanını olabildiğince birleştirebilmesi için Türk Devletler Teşkilatı’da gereken desteği vermelidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 960 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 265 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 358 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 520 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 252 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar