Türk Devletler Birliği (Keneşi) nasıl ve hangi kriterlerle genişlemeli?

Bir süredir iç politika yerine özellikle Türk Dünyasındaki gelişmelere yer vermeye çalışıyorum. Bu amaçla önce Bakü'ye oradan da Kazakistan'ın Türkistan şehrine henüz ulaştım. Zira toplumun...

Bir süredir iç politika yerine özellikle Türk Dünyasındaki gelişmelere yer vermeye çalışıyorum. Bu amaçla önce Bakü'ye oradan da Kazakistan'ın Türkistan şehrine henüz ulaştım.


Zira toplumun ağır sorunları ve giderek keskinleşen kutuplaşma söyleminin siyaset üstü konuları irdelememize imkan tanıdığı söylenemez.

Türkiye kendi içerisinde “yok artık!” “Bu kadarı da olamaz!” dedirten hatalarla yüzleşirken dünyadaki gelişmeler doğru planlanmış bir konumlanmayı zorunlu kılıyor.

Tarih ve mekan etkileşimi/dengesi durmaksızın devam ediyor!

Örneğin Türkiye’nin geçmişte Suriye’de yürüttüğü birtakım yanlış politikalar şimdi daha büyük bedellerle dengeye ulaştırılmaya çalışılıyor.

Bugün Doğu ile Batı, Avrupa ile Asya ya da ABD ile onun karşısındakiler mücadelesi yeni dönemde çok kutupluluk ekseninde bir rekabeti işaret ediyor.

Bilhassa Karabağ Savaşı ve ardından Güney Kafkasya-Hazar hattında beliren imkanlar ise Türk Konseyi’ni (Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği) dikkatle izlenmesi gereken bir sürece taşıyor.

Yazının başlığında Türk Konseyi yerine “Türk Devletler İşbirliği”ni özellikle kullandım. 12 Kasım’da İstanbul’da yapılacak zirvede bu isim değişikliğinin gündeme gelmesi bekleniyor. Geçtiğimi yıl Konseyin Onursal Başkanı Nazarbayev bu öneriyi getirmişti.

.....

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 962 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 274 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 360 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 521 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar