Türk askerinin Afganistan'dan dönüşü...

Afganistan'daki kaos ve belirsizliğin artmasıyla birlikte Türk askerinin orada bulunmasını sağlayan tezkere konusunu ilk kez bu köşede değerlendirmiştim. Zira Ocak ayından itibaren görev süresi 18 ay uzatılan askerlerimizin...

Afganistan’daki kaos ve belirsizliğin artmasıyla birlikte Türk askerinin orada bulunmasını sağlayan tezkere konusunu ilk kez bu köşede değerlendirmiştim.

Zira Ocak ayından itibaren görev süresi 18 ay uzatılan askerlerimizin iç ve dış hukuk açısından orada bulunma gerekçeleri yeniden gözden geçirilmek zorundadır.

Öyle ki Taliban sözcüleri 31 Ağustos tarihine kadar Türkiye’nin askerlerini çekmesini isterken, Kabil’in korumasının kendileri tarafından gerçekleşeceğini açıkladılar.


Yani şu an itibariyle muhatap ülkenin bir davetinden nasıl söz edilebilir?

Bu yazımın sonrasında bazı yetkililerce yeni bir tezkere hazırlanmasının mümkün olabileceği de ifade edildi.

Aslında mevcut tezkerede sarsılan dayanaklarla yeni bir tezkerenin oluşumunu sağlayacak gereklilikler birbiriyle örtüşüyor.

Buna göre Afganistan’a asker gönderme kararının 3 dayanağı vardı. Birincisi BM kararları ikincisi NATO birleşik gücüne dahil olmak (ISAF-Kararlı Destek Misyonu) ve üçüncüsü de o ülkenin resmî hükümetinin daveti.

...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 960 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 265 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 358 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 520 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 252 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar