Suriye'nin kuzeyinde bir anlaşma yapılmıştı, ne oldu o anlaşmaya?

Bu süreç elbette Türkiye açısından da önemli… Çünkü her ne kadar ABD’nin genel yaklaşımı değişmese de, Biden ile birlikte burada PYD lehinde daha anlık etkileşimlerin mümkün olabileceği dikkate alınmalı.

Suriye’nin kuzeyinde/Fırat’ın doğusunda devletimsi bir yapılanmanın hızlandırılabilmesi için PYD’nin başını çektiği bazı partiler ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasında 5 konuda anlaşmaya varıldığı açıklanmıştı. Anlaşmanın arkasında ABD ve onun bölgedeki maşası SDG adına Mazlum Kobani kod adlı Şahin Cilo vardı. Yapılan açıklamada “2014 Duhok Anlaşması’nın maddelerini her iki heyet arasındaki görüşmelerin temeli olarak kabul etmiştir” denildi. Yönetim, ortaklık, güvenlik ve savunma bu anlaşmanın temel başlıklarıydı. İlk iki turdaki görüşmelerin başarılı geçtiği ve askeri konuların görüşüleceği 3. Tura adım atıldığı belirtilmişti.

Ancak alınan bilgilere göre görüşmeler ciddi ölçüde tıkanmış. PYD ile ENKS arasında ciddi sorunlar var. Ayrıca terör örgüt PYD’nin kendi içerisinde de bir tür iktidar mücadelesi başladığı belirtiliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 962 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 274 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 360 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 521 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar