Suriyeliler şimdi de Kerkük'te mi?

Habertürk Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Kürşad Zorlu’nun bugünkü (21.02.2022)’’ Suriyeliler şimdi de Kerkük'te mi? ‘’ başlıklı yazısı.

Kerkük'te son günlerin içten içe konuşulan bir meselesi de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından geldiği gözlenen Suriyeli sığınmacılar... Aslında Kerkük'e daha önce de gelenler olmuştu. Ancak son dönemde yeniden yaşanan artış dikkat çekiyor. Kerkük Irak'taki tartışmalı bölgelerden biri ve buranın demografisinin nasıl evrileceği ülke içerisindeki dengeleri ciddi şekilde etkileyecektir.

Bu sebeple iddia edildiği üzere Kerkük'e gerçekleşecek bir sığınmacı dalgası önemlidir. Kerkük Milletvekili Erşat Salihi de geçtiğimiz gün konuyu gündeme getirdi. Buraya olan sığınmacı göçü ile Türkiye'ye gelenler arasında karşılaştırma yapılmaması gerektiğini söyledi.Peki burada artan sığınmacı yerleşiminin boyutları ve önemi nedir?

Edindiğim bilgilere göre Kerkük'te 3 binden fazla Suriyeli bulunuyor. Bunların da çoğu Arap değil. Suriye'den Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'ne oradan da Kerkük'e geliyorlar. 2017'den önce Kerkük Peşmerge kontrolündeyken sığınmacılardan bazılarının hilelerle Kerkük nüfusuna kaydedildiği ileri sürülüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 962 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 274 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 360 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 521 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar