Suriye Türkmen Meclisi'ne ne oldu? Neden hala toplanamıyor?

Habertürk Gazetesi Yazarı Kürşad Zorlu'nun bugünkü (25.01.2022)'' Suriye Türkmen Meclisi'ne ne oldu? Neden hala toplanamıyor?'' başlıklı yazısı.

Suriye'de Türkmenler o ülkenin asili bir unsuru olarak 7.yüzyıldan itibaren kendisini göstermektedir. Ancak I.Dünya Savaşı sonrasında Mondros Ateşkes Anlaşması ile etkinlikleri azalmış ve Anadolu coğrafyası ile bağları zayıflamıştır. Bu kadim geçmişlerinin yanı sıra aynı zamanda Türk olmaları bilinçli şekilde asimilasyon tehdidiyle yüzleşmelerine sebep olmuştur. Suriye İç Savaşı ve Suriye Türkmenler (Ülkü G. Gündoğdu) adlı çalışmada bazı demografik bilgiler ortaya konuluyor. Suriye'de Türk dili konuşan insanların sayısı 1,5 milyon, buna ek olarak 2 milyon da Türk dilini unutmuş ve tamamen Araplaşmış bir nüfus vardı. En azından Türkmen nüfusunun 1.5 milyona yakın olduğunu söylemek mümkündür. 2011'deki iç savaşın ardından bunların %60'a yakınının Türkiye ve diğer komşu ülkelere göç ettikleri değerlendirilmektedir.

Ve Türkmenler bu süreçte bir yandan rejim, bir yandan da PKK/PYD ve DEAŞ saldırılarının arasında kalmıştır.


O halde şimdi önemli olan Türkmenlerin Suriye'de etkinleşmesini sağlamak ve göç etmiş insanların topraklarına dönüşünü gerçekleştirmektir.

Bununla birlikte Türkmen milli kimliğinin ayakta tutulması, özellikle Halep, Humus gibi Türkmenlerin yoğun olduğu bölgelerde Türkmen varlığının korunması Türkiye’nin bir güvenlik sorunudur. Kaldı ki Suriye’nin iç savaş öncesinde en büyük nüfusa sahip 3 kitlesinden biri olan Türkmenlerin Suriye’de konumunu güçlendirmesi hem bir hakkın teslimi hem de Türkiye açısından stratejik nitelikli bir hamledir.

Sürece bakıldığında Türkiye iç savaşın ardından dikkatini daha çok Suriye’deki muhalefete vermiş, bu durum Suriye Türkmenlerinin özellikle temsil noktasında geri durumda kalmasına sebep olmuştur. Halihazırda Suriye Ulusal Koalisyonu (SDMK) üye sayısı 85 yada 83 olarak değişiyor. STM'nin etkin olduğu dönemde bile 9 kontenjanı varken bug

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 962 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 273 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 360 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 521 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar