Kırgızistan'da neler oluyor?

Gelinen aşamada Kırgızistan ciddi bir kaosa ve yeni bir erkler mücadelesine girmiş gözüküyor. Bir yandan ülkenin hangi düzlemde ilerlemesi gerektiği ve bağımsızlığı sorgulanırken bir yandan da sistemdeki çarpıklıklara yönelik gerginlik tırmanıyor.

Eski Türkistan coğrafyasında boylar, aşiretler, hanlar arasındaki güç mücadelesinde siyasi birliğin oluşamadığı ve bu sebeple uzun süre Rus işgali altında kaldıkları bir gerçektir. Bu sebeple SSCB ayrışan kimlikler/farklı milletler oluşturma siyaseti sonuç vermiştir. Türk Cumhuriyetleri arasında öyle bir harita çizilmiştir ki Rusya ana merkez olmak kaydıyla hiçbir ülke birbiriyle direk temas kuramaz hale gelmiştir. Sınır problemleri ve karşıt bağımlılıklar ülkeler arasında hep ayakta tutulmuştur. Böylelikle bölgesel, yöresel ve boy temelli farklılıklar değişik görünümlerde devam etmiştir.

1991’de bağımsızlığını elde ettikten sonra kısa bir dönem “demokrasi adası” olarak ifade edilen Kırgızistan, yapısal ve kurumsal hatalar ve ekonomik sorunlarından ötürü bir türlü istikrarını yakalayamadı. Özellikle ABD’nin Afganistan’ı işgalinin ardından bölgedeki hakimiyet çabaları da dış müdahaleleri daha belirgin bir tehdit haline getirdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 962 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 274 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 360 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 521 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar