Kırgızistan'da her şey asıl şimdi başlıyor…

Kırgızistan'da parlamento seçimlerinin ardından başlayan kaos ve istikrarsızlık farklı bir biçim kazanarak devam ediyor. Zira şu an parlamento çoğunluğu tarafından Başbakanlığa getirilen 51 yaşındaki Sadr Japarov Mart 2017'den beri hapisteydi.

Kırgızistan’da parlamento seçimlerinin ardından başlayan kaos ve istikrarsızlık farklı bir biçim kazanarak devam ediyor. Zira şu an parlamento çoğunluğu tarafından Başbakanlığa getirilen 51 yaşındaki Sadr Japarov Mart 2017'den beri hapisteydi. Sadece o değil önceki Cumhurbaşkanı Atambayev ve bazı siyasetçiler de serbest kalmış ancak Japarov’un artan hakimiyetiyle yeniden tutuklanmışlardı.

En kritik anlardan biri 6 Ekim gecesi yaklaşık 30 milletvekilinin apar topar Bişkek'teki meşhur Dostuk Otel'de toplanmasıydı. Bir kısmı ülkenin güneyinde uçakla geldiler. Japarov’un Başbakanlığa getirilmesini kararlaştırdılar. İçlerinde Ceenbekov destekçisi Mekenim Partisi’nin başkanı da vardı. Oysa en az 61 milletvekili gerekiyordu. İki gün önce Cumhurbaşkanı Ceenbekov çoğunluğun sağlanmadığı gerekçesiyle başka bir kişinin atanmasından yana tavır sergiledi. Bu açıklama Rusya temsilcisi Dmitry Kozak'ın Kırgızistan'ı ziyaret etmesinden bir süre sonra geldi. ABD Bişkek Büyükelçiliği ise Ceenbekov’a destek vererek “suç örgütlerinin ülkenin siyaset ve yönetimini belirlememesi gerektiğini” açıkladı. Yine de Japarov engellenemedi ve başbakanlığa getirildi.

Başbakan Japarov’un ayağının tozuyla “Rusya Kırgızistan’ın ana stratejik ortağı olmaya devam edecek” açıklaması aslında arka planda nasıl bir dinamik denge olduğunun da işareti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 962 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 274 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 360 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 521 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar