Karabağ'da varılan mutabakat ne anlama geliyor?

27 Eylül’den bu yana Azerbaycan ordusu ilerleyişini hızlandırarak Dağlık Karabağ içerisinde yer alan tarihi Şuşa şehrini almıştı. Artık Hankendi’ye 5-10 km’lik mesafede kalmış ve Hocalı kasabasının merkezine girebilmenin de önü açılmıştı.

27 Eylül’den bu yana Azerbaycan ordusu ilerleyişini hızlandırarak Dağlık Karabağ içerisinde yer alan tarihi Şuşa şehrini almıştı. Artık Hankendi’ye 5-10 km’lik mesafede kalmış ve Hocalı kasabasının merkezine girebilmenin de önü açılmıştı. Beş şehir 4 kasaba, 300’e yakın köy işgalden azat olunmuştu. 28 yıl önce işgal edilen %20 Azerbaycan toprağının %8’i kurtarılmış ve her dört günde ortalama %1 toprağı daha kurtarır hale gelinmişti.

İşte Azerbaycan ordusunun ilerleyişi sürerken dün akşam saatlerinde bir Rus Askeri Helikopterinin Nahçıvan sınırında düşürüldüğü haberi kamuoyuna yansıdı. Ermenistan basını helikopteri Azerbaycan’ın düşürdüğünü iddia ettiğinde ilk bakışta bunun bir provokasyon olduğu izlenimi veriyordu ki Ermenistan yönetimi için bu şaşırtıcı olmazdı. Kısa bir süre sonra Azerbaycan bunu doğruladı ve Rusya’dan özür diledi. Gece yarısı ise Karabağ sorununda anlaşmaya varıldığı açıklandı.

Daha o saatlerde iki hususta dikkatli olunması gerektiğini aktarıyordum bir TV programında...Bunlardan biri Rusya’yı işin içerisine çekmeye yönelik yapılabilecek bir provakasyon diğeri de taktiksel bir ateşkes…Zira her ikisi de Ermenistan için bir zaman kazanma ve fiili durum yaratma aracına dönüşebilirdi. Bu hususta şu yazıyı da okumanızı salık veririm.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 962 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 273 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 360 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 521 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar