İdil'in kenarında kadim topraklar ve Tataristan!

Habertürk Gazetesi Yazarı Kürşad Zorlu'nun bugünkü (21.05.2022)''İdil'in kenarında kadim topraklar ve Tataristan!'' başlıklı yazısı.

En çok merak ettiğim yerlerden biriydi tarihi Kazan şehri… Yirminci yüzyılın başlarında Türkçülük hareketinin merkezi haline gelen Kazan, aynı zamanda 1100 yıl önce Müslümanlığı kabul eden İdil-Bulgarlarının bugünkü yerleşkelerinden biriydi. “Deşt-i Kıpçak’’ olarak da ifade edilen topraklar Kazan’ın etrafına kuruluydu.

Yusuf Akçura, Ayaz İshaki, Abdullah Tukay, Sadri Maksudi Arsal, Şehabettin Mercani gibi isimler Kazan’dan yola çıkmıştı.

Bu bakımdan önce tarihi İdil-Bulgarları, sonra Altın Orda devleti ve onun dağılmasıyla Kazan Hanlığı ve son olarak bugünkü Tataristan Cumhuriyeti’ne uzanan bir süreçten bahsediyoruz.

İşte bu duygularla geldim Tataristan’ın başkenti Kazan’a…

Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov’un daveti üzerine bir dizi etkinliği de yerinde görme fırsatım oldu.

Zira Tataristan bugünlerde uluslararası bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. 2009’da düzenlenen Rusya-İslam Dünyası Konferansının 13'üncüsü Kazan’da gerçekleşiyor. Rusya ve İslam ülkeleri stratejik vizyon toplantısı da bu organizasyon içerisinde. Bir sonraki zirvesinin Malezya’da toplanacağı açıklandı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 962 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 274 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 360 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 521 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar