Hoca Ahmet Yesevi ile Hacı Bektaş Veli ilişkisi ve bizi biz yapan gücümüz!

Habertürk Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Kürşad Zorlu’nun bugünkü (20.02.2022)’’ Hoca Ahmet Yesevi ile Hacı Bektaş Veli ilişkisi ve bizi biz yapan gücümüz! ‘’ başlıklı yazısı.

Hoca Ahmet Yesevi'nin doğum tarihi, ölüm tarihi ve kaç yaşına kadar yaşadığı konusunda farklı rivayetler olsa da bu hususa ihtiyatlı yaklaşmak gerekir. 63 yaşında Çilehane'ye girdiği belirtilir. İşte bu yaştan itibaren kaç yıl yaşadığı henüz kanıtlanmamıştır.

Kazakistan'dan bilim adamı Muhammetrahim Canmuhammetoğlu ölüm tarihi olarak gösterilen 1166 senesinin "ölmeden önce ölüm" olduğu görüşüyle 126 sene yaşında vefat ettiğinden söz edilir. Bu belirsizliğe karşın bilinen bir gerçek var ki 63 yaşına geldiğinde bir insanın bağdaş kurarak durabileceği kadar bir alanda yaşamını sürdürmesidir.

Sadece ihtiyaçları ve öğrencileri için yukarı çıkmış. Ahmet Yesevi bugünkü Kazakistan Cumhuriyeti'nin Çimkent iline bağlı Sayram şehrinde doğmuştur. Mezarının üzerindeki küçük türbe Emir Timur tarafından devasa bir yapıta dönüştürülmüştür. Bu türbenin Türk ve İslam Dünyası için büyük bir öneme sahip olduğu açıktır.

Çünkü Ahmet Yesevi demek İslam'ın özü, gerçek tasavvuf yoludur. Türkçe'dir, milliyettir, emektir, adalettir, kavrayıştır. Kazakistan'ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev onu şöyle tarif etmektedir. "Türk töresini ve İslam Tasavvufunu yoğurarak İslam dinini bize öğreten ulu...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dün Kırım'da tahrip edilen sadece köprü değildi! 09 Ekim 2022 | 960 Okunma Kafkasya'nın Hiroşima'sı ve Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi... 07 Ekim 2022 | 266 Okunma NATO ve Şanghay arasında bir seçim yapmak! 04 Ekim 2022 | 358 Okunma Yaklaşan seçimin sonucu ne olursa olsun bu bir devlet projesi olmalıdır! 02 Ekim 2022 | 520 Okunma Türkiye'de denetim sorunu ve yaklaşan seçimler… 29 Eylül 2022 | 252 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar